home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Évad végi nyitogató
Tóth Lívia
2021.06.30.
LXXVI. évf. 26. szám
Évad végi nyitogató

Népzenétől és vidám zsivajtól volt hangos a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület udvara. A gyermekcsoportok az új viseleteiket és mindazt a tudást mutatták be a jelenlévőknek, amelyet a mögöttünk lévő, egy cseppet sem könnyű időszakban sikerült elsajátítaniuk.

— A mai programot nevezhetnénk évadzárónak, de nyitogató is lehet, ami nekem sokkal jobban tetszik, mert a járványhelyzet enyhülésével csak nemrég kezdtünk el intenzívebben dolgozni. Igaz, a kisebb létszámú csoportok korábban is próbáltak, de mindannyian nem lehettünk együtt — mondta Kiss Tóth Erika, az egyesület elnöke. — Most az eddig tanultakat adtuk elő, elsősorban a szülőknek, és elbüszkélkedtünk az új viseleteinkkel is. Egyelőre a táncosoknak és az énekkaroknak sikerült új öltözéket vásárolni, majd a népzenei csoportunk következik, mert a Csoóri Sándor Alap támogatásából az ő „felöltöztetésükre” is futja. A népzenei tanodánkban főleg gyermekek tanulnak citerázni, hegedűn és furulyán játszani. Jelenleg nincsenek sokan, de szeptembertől ismét lehet jelentkezni a szakcsoportok mindegyikébe. Szeretnénk a nyáron hétvégi foglalkozásokat, tagtoborzókat tartani diákoknak, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt. A kézimunkacsoport és a versmondók szintén várják az új tagokat.


Borsi Balázs

Kiss Tóth Erika elmondta azt is, hogy az viseletek mellett az ének-, a tánc- és a hangszeroktatás is a Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően valósult meg, emellett a működésüket támogatja a Bethlen Gábor Alap és Csóka Község Önkormányzata.


A program egy részlete Füzikék leánykórus Kiss Tóth Erikával

A műsorban Gazsó Tibor Somi és Varga Viola felkészítésében két tánccsoport mutatkozott be, az óvodások és a Topogó. A Gyöngyikék és a Füzikék lánykórussal Tóth Rozália foglalkozik. Mihók Attila tanítványai közül öt citerás lépett fel: Márki Maja, Keszity Denisz, Csorba Vivien, Szögi Viktória és Borsi Balázs. Dienes Álmos gyermekdalokat játszott furulyán (oktató: Recskó Szabolcs), Borsi Balázs pedig a hegedűtudását is megcsillogtatta (felkészítő: Polyák Dániel). Az est vendégei voltak az Ispiláng leánykórus Zentáról és az Ördögcsáklya Néptáncegyüttes Magyarkanizsáról, muzsikált a Fokos zenekar.

A rendezvény a Családi Táncházak programmal — a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság és a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Központ támogatásával — zárult, mely ének- és tánctanítással, hangszerbemutatóval, kézműves-foglalkozásokkal, játékokkal népművészeti élményt kíván nyújtani gyermekeknek és szülőknek egyaránt.


A program egy részlete


Az óvodás csoport

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..