home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Év végi pörgés
(—)
2016.01.01.
LXX. évf. 52. szám
Év végi pörgés

Alaposan felpörögtek a szerbiai belpolitikai események. A javát az alábbiakban olvashatják.

Jobban fogtok élni!

Aleksandar Vučić miniszterelnök Aranđelovacon azt üzente Szerbia polgárainak, hogy kormánya lerakta a modern Szerbia alapjait, s a következő időszakban a gazdasági növekedés mellett a beruházások száma is nőni fog. A miniszterelnök szerint az idei év sorsdöntő volt az ország számára, s a közeljövőben emelkedni fog a bér és a nyugdíj.     (Beta, Tanjug)

Korrupcióellenes razzia

A múlt szombaton a szerb belügyminisztérium egy átfogó akció keretében 79 személyt tartóztatott le korrupció vádjával. Köztük van Slobodan Milosavljević volt kereskedelmi miniszter, Zorana Marković, a Korrupcióellenes Ügynökség volt igazgatónője, valamint Željko Žunić, a Beohemija tulajdonosa. A vád szerint az összehangolt akcióban letartóztatott személyek mintegy 100 millió euróval károsították meg a szerb költségvetést.     (Tanjug)

Megalázták

A zimonyi közlekedési rendőrök megaláztak egy kismamát. Mint kiderült, a rendőrök egy rutinellenőrzés során tartóztatták fel a nőt, s arra hivatkozva szereltették le a rendszámát, hogy az autó biztosítása lejárt. Időközben kiderült, hogy mindez a belügyi szervek adminisztrációs hibájából történt, a nőnek ugyanis érvényes volt a regisztrációja. Nebojša Stefanović bocsánatot kért az asszonyt ért kellemetlenségekért.     (Blic)

Senki sem parancsol nekem

Tomislav Nikolić szerb államfő szerint csupán spekulációk azok a híresztelések, melyek szerint Oroszország rajta keresztül gátolja Szerbia euroatlanti integrációját. A szerb államelnök szerint a világon senki sem utasíthatja őt semmire azzal kapcsolatban, hogy Szerbia hogyan lépjen. Nikolić állítása szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök sem teszi ezt.     (B92)

Hatalmi harcok a haladóknál

Februárban tisztújítás lesz a Szerb Haladó Pártban. A Blic információi szerint az eddigiekkel ellentétben a párt új vezetőségét titkos szavazással fogják majd megválasztani. A jól tájékozott belgrádi napilap szerint ez a módosítás a párton belül sokaknak nem tetszik, akik attól tartanak, hogy így majd kiesnek a pártelitből. Ezeknek a lépéseknek egyébként Aleksandar Vučić pártelnök/miniszterelnök pozíciójának megszilárdítása a céljuk.     (Blic)

Vučić keresi az új honvédelmi minisztert

A miniszterelnök úgy nyilatkozott a múlt héten, hogy Bratislav Gašić honvédelmi minisztert már leváltotta, viszont a gyakorlatban erre akkor fog sor kerülni, amikor megtalálja az utódját.     (Tanjug)

Egységes választási listán a haladók és a szocialisták?

Ivica Dačić, a Szerb Szocialista Párt elnöke a múlt héten azt nyilatkozta, egyelőre még nem tárgyalt a haladókkal arról, hogy közösen induljanak a következő választásokon. A szocialista pártelnök szerint erre nincs is szükség, mivel egy ilyen koalíció a szavazatok 60-70 százalékát érné el, vagyis csak olyan pártok szoktak tömörülni, amelyeknek az ötszázalékos bejutási küszöb elérése is gondot okoz. Dačić azt is határozottan elutasította, hogy a demokratákkal, a liberálisokkal vagy a Vajdasági Szociáldemokrata Ligával alkotna koalíciót a választások után.     (Tanjug)

Leépítések a belügyben

A szerb belügyminisztériumban az év végéig mintegy 1300-1400 embertől fognak megválni, főleg olyan személyektől, akik az adminisztrációban dolgoznak. Ezt Jana Ljubičić belügyi államtitkár jelentette be.     (Tanjug)

Koszovónak az ENSZ-ben a helye

Michael Kirby, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete úgy nyilatkozott a Večernje novostinak, hogy noha hazája nem várja el Szerbiától Koszovó függetlenségének elismerését, a két fél közötti viszony rendezése az amerikai adminisztráció szerint csakis Koszovó ENSZ-tagságával érhető el. A szerb kormány döbbenettel vette tudomásul az amerikai diplomata nyilatkozatát. Ivica Dačić külügyminiszter határozottan elutasította Kirby felvetését, és hasonlóan nyilatkozott a Szerb Ortodox Egyház is.     (Večernje novosti, Tanjug, Beta)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..