home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Észrevette? Kedvesek a hivatalnokok!
2017.12.10.
LXXII. évf. 49. szám
Észrevette? Kedvesek a hivatalnokok!

Életbe lépett a viselkedési kódex — Újabb negatív rekord — a XX. század óta most született a legkevesebb gyermek Szerbiában — Ezt is mi fizetjük — Robotkiállítás Belgrádban

Életbe lépett a viselkedési kódex

A polgárok gyakran elégedetlenek a közigazgatási hivatalnokok viselkedésével, akik gorombán beszélnek, és lassúak, az e-mailes kérdésekre pedig szinte soha nem válaszolnak. Ez a gyakorlat azonban már a múlté! December 1-jétől ugyanis minden város és község köteles tiszteletben tartatni saját viselkedési kódexének előírásait. A Szerbiai RTV arról számolt be, hogy néhány helységben még nem történt semmi, pontosabban még csak a kódexírásnál tartanak. A késésért a törvény nem irányoz elő büntető intézkedéseket. Nincs egységes lista, minden önkormányzat maga dönthet arról, mit vár el a közalkalmazottaktól az ügyfelekkel való bánásmód, az öltözködés, az étkezés, az irodai rend és a tisztaság terén. Az előírások megszegője (ha a polgár panaszt emel) fegyelmi eljárással és büntetéssel számolhat, a „visszaesőket” akár el is bocsáthatják. Várhatóan az év végéig mindenhol elkészülnek az előírások — és alkalmazni is fogják őket. (Szerbiai RTV)

 

Újabb negatív rekord — a XX. század óta most született a legkevesebb gyermek Szerbiában

Mindössze 64 374 újszülött látta meg a napvilágot ebben az esztendőben országunkban. Az I. világháború óta nem született ilyen kevés gyerek. A 169 község közül csak öt érte el a pozitív skálát a természetes szaporulat terén. A szakértők azonban még ennél is rosszabb évekkel számolnak. Borúlátásukat azzal indokolják, hogy egyre több fiatal hagyja el az országot, aki pedig marad, jó, ha egy gyermeket vállal — azt is sokkal később, mint ideális lenne. Az abortuszok száma elképesztően magas, becslések szerint minden szerbiai nő átlagosan legalább három terhességmegszakítást él át. A témáról egy kerekasztal-beszélgetésen cseréltek véleményt a szakemberek a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia szervezésében. A kiútkeresés során arra hívták fel a figyelmet, hogy feltétlenül javítani kell a társadalmi körülményeken az élet minden területén, és erőteljes politikai választ kell adni. Leszögezték, noha Szerbia például a szülési szabadság ideje tekintetében nagylelkűbb, mint néhány európai ország, az anyagi támogatás viszont sajnos nem eléggé hatékony. (Politika)

 

Ezt is mi fizetjük

A Szerbiai Gázművek és a Petrohemija összesen 64,4 millió dináros adósságát vállalta magára az ország. A két cég ennyivel tartozik a Szerbiai Kőolajipari Vállalatnak, a jövő évi költségvetés tervezetében pedig szerepel ennek az adósságnak a rendezése, a kormány már rábólintott. Egyébként nem ez az első alkalom, hogy az állam az adófizetőkre terheli át a két cég tartozását. A segítségnyújtás nem is merül ki ennyiben. A Szerbiai Gázművek számára az ország 90 millió euró értékben hitelgaranciát vállalt — állami háttér nélkül ugyanis a bankok szóba sem állnának Dušan Bajatović vezérigazgatóval. (Blic)

 

Robotkiállítás Belgrádban

Nem csak a gyerekek számára aranyos robotokat mutatnak be a szerb fővárosban megrendezendő XI. Tudományos Fesztiválon december 14-e és 17-e között. Olyan intelligens gépeket láthat a közönség, amelyek a fogyatékkal élő emberek mindennapjait könnyítik meg. Szerbia legjobb általános és középiskolás diákjai ismertethetik ötleteiket és találmányaikat a rendezvény kamaszkutató zónájában, a Vöröskereszt pedig gyorstalpaló elsősegély-tanfolyamokat tart, illetve felkészít arra, hogyan reagáljunk egy közlekedési balesetre vagy természeti katasztrófára. (Danas)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..