home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Észak-Vajdaságban már nincsenek migránsok, Macedónia felől azonban ezrek érkeznek
MTI
2015.10.13.
LXX. évf. 40. szám

Észak-Vajdaságban már szinte egyáltalán nincsenek migránsok — tapasztalta az MTI tudósítója kedden, amikor körbejárta azokat a helyeket, Szabadkát, Magyarkanizsát és Horgost, ahol egy hónapja még több ezren vártak arra, hogy átkelhessenek a szerb-magyar határon.

Szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta megváltozott a migránsok útvonala, így már a szerb-macedón határ melletti Preševóból egyenesen a szerb-horvát határ melletti Šidre, vagy előbb Belgrádba, majd onnan Šidre utaznak a Közel-Keletről érkezők. A belgrádi buszpályaudvar melletti parkban — amely a migránsok ismert és közkedvelt gyülekezőhelye —, kedd kora délután körülbelül 20 sátor állt, és ennél több ember sem tartózkodott ott.

Presevóba ugyanakkor most már naponta 5-6 ezren érkeznek, a helyi befogadóközpont munkatársai 24 órában végzik a regisztrációt, ennek ellenére folyamatosak a sorok. Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy hamarosan hasonló ideiglenes befogadóközpont nyílik Bujanovácon, alig 28 kilométerre északra Preševótól, ahol szintén végeznek majd regisztrációt. A tárcavezető azt reméli, ezzel felgyorsul az ügyintézés.

A főleg Szíriából és Afganisztánból érkező migránsok célja általában Németország, a Preševóban várakozó autóbuszok és taxik azonban csak a horvát határig szállítják őket, ahonnan gyalog indulnak tovább, majd a határon átkelve ismét buszokkal és vonatokkal jutnak el a magyar határig.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..