home 2023. szeptember 29., Mihály napja
Online előfizetés
Érző lények között
Bíró Tímea
2019.10.09.
LXXIV. évf. 41. szám
Érző lények között

Ha választhatnék egy tulajdonságot, melyet az embereknek adnék, akkor az az empátia volna.

Nemrég Bécsben járva csodáltuk az óriási épületeket, a műalkotásokat, a város díszeit. Miután letettük a kocsit, gyalogosan indultunk tovább, hogy magunkba szívjuk a város szépségeit. Sokan a lovaskocsikázást választják, nemesebb körökbe emelkedve. Azért írom ezt iróniával, mert a nővérem ráirányította a figyelmem a felcicomázott hintók előtt álló, fáradt lovakra, akikből veszik ki az erő. Az izomzatuk a vágtatást és a mozgást követeli, nem pedig azt, hogy egy helyben álljanak a napon, és várják, hogy mikor kell utaztatni a következő emberpárost. A szerencsésebbek egy kicsit fellélegezhetnek az árnyékban, amikor a betonos futószalagon megadatik nekik az a néhány szerencsés perc, hogy nem kell elviselniük a forróságot. Vannak persze együtt érző fuvarosok, akik a lovak elé rakják a vízzel teli vödröt, locsolják őket, de túl nagy a kereslet, a forgalom, hogy az ember kényelemben, már-már arisztokratikus körülmények között érezze magát.

Olvasom, mi történt a szabadkai Amálka nénivel, akitől 3000 dinárral gazdagabban jöttek el a betörők. Egy havi villany- és vízszámla áráért igazán megérte zavarni a néni álmait, és felbolygatni az éjszakáit a hátralévő életében. A történetben az a gyomorforgató, hogy éppen a védtelenekhez és a szűkösen élőkhöz mennek be a tolvajok, hogy igaz legyen a mondás, a szegény embert még az ág is húzza. Egy aranyszívű, nyugdíjas családi barátunkat a hajánál fogva húzták végig az apró és szerény házikójában, hogy utána még nyugtatóval se tudjon elaludni. Mindenhol jó, de legjobb otthon… Már akinek. Nagyítóval sem találnánk ezekben az emberekben empátiát, együttérzést és jóságot. Nem tudom, hogy nekik mit mutat a tükör, lüktet-e bennük a lelkiismeret, és hogyan tudnak aludni a háborítatlan otthonukban.

Nehéz tud lenni az élet. Igazán súlyos, kihívásokat állít elénk, és igyekszünk közben megőrizni az egészségünket, a fiatalságunkat, az erőnket. Nehéz, éppen ezért ne nehezítsük meg egymásét. Hogy ne csak könnyebb legyen, hanem szép és biztonságos is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..