home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Érzelmi őszinteségű demagógia
(—)
2015.11.07.
LXX. évf. 44. szám
Érzelmi őszinteségű demagógia

Szokásos témák, némi balkáni érzelgéssel. Vučićnak őszinteségi rohama lett. Mindez a szerbiai orvosokat nemigen hatja meg. Az idén eddig már négyszer többen távoztak az országból, mint három esztendeje egész évben.

Racionális barátság

Aleksandar Vučić miniszterelnök moszkvai látogatásán kijelentette, hogy országa továbbra sem fog szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben. A Medvegyev orosz miniszterelnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatón a szerb kormányfő úgy nyilatkozott, hogy a két ország barátsága racionális alapokon nyugszik. A tárgyalások elsősorban gazdasági témákat érintettek, majd Vučić az orosz kollégáját egy belgrádi látogatásra is meginvitálta. Hogy a kulisszák mögött azért kemény háttérjátékok is folynak, és hogy az EU nem feltétlenül tekint jó szemmel a „racionális alapokon nyugvó barátkozásra”, azt az orosz miniszterelnök ama kijelentéséből lehet leszűrni, mely szerint az Európai Bizottság azt kéri Szerbiától, hogy mondja fel az Oroszországgal 2000 augusztusában megkötött szabad kereskedelmi egyezményt.     (Tanjug)

Ítélet a Countryman-ügyben

Első fokon négy és fél éves börtönbüntetésre ítélték Marko Milićevet, aki tavaly az egyik belgrádi hídon cserbenhagyásos gázolást követett el. Az áldozat, Luka Jovanović a helyszínen életét veszítette. Az ügyészség elégedetlen az ítélettel, mivel tízéves büntetést kért azzal az indoklással, hogy Milićev elmulasztotta a segítségnyújtást, sőt még az országból is megszökött az igazságszolgáltatás elől. A fellebbezés után az ügy folytatódni fog.     (Beta, Tanjug)

Eltussolják

Folytatódott az úgynevezett helikopterügy is. Mint ismeretes, az idén márciusban halálos áldozatokat követelve lezuhant a hadsereg egy MI—17-es helikoptere. A Blic értesülései szerint az ügy egyik kulcsszereplője, Predrag Bandić tábornok, a légierő tisztje vélhetőleg felfelé fog bukni, mivel Brüsszelbe távozhat mint a NATO-ba akkreditált szerb misszió vezetője. A belgrádi sajtó úgy tudja, hogy erre azért kerül sor, hogy a kellemetlen tanú távozásával az ügyet egyszer és mindenkorra lezárják.     (Blic)

„Lehetne nagyobb, de én nem akarom”

Aleksandar Vučić miniszterelnök kijelentette, hogy az IMF engedélyezte ugyan a fizetés- és a nyugdíjemelést, de ő nem fogja felhasználni a teljes keretet, mert a pénzre nagy szükség van a beruházásokhoz és a fiatalok elhelyezéséhez. „Ezt Szerbiában egyetlen politikus sem mondaná ki nyíltan, de tessék, én megtettem. Nem érdekel, hogy ezután ki szavaz majd rám, csak az érdekel, hogy Szerbia egy egészséges ország legyen azért, mert a jövőbe szeretnék eljutni” — mondta a miniszterelnök.     (Tanjug)

Elvándorolnak az orvosok

Az idén szeptemberig eddig 1000 orvos kért külföldi munkavállalást lehetővé tevő igazolást a Szerb Orvosi Kamarától — pontosan annyian, mint tavaly egész évben. Ezt Vesna Jovanović, a kamara igazgatója közölte. Az orvosok körében az elvándorlás évek óta drámai mértékben növekszik. Amíg 2012-ben 214-en kértek ilyen igazolást, addig az idén várhatóan legalább hatszor többen. Elsősorban a fiatal, nemrég diplomázott orvosok távoznak, de egyre több szakorvos is, ami viszont már a szerb egészségügy egészének stabilitását veszélyezteti — figyelmeztetnek a szakemberek.     (Kurir)

Bajatović ultimátumot kapott

Nagy felháborodás követte azt a lapértesülést, amely szerint Dušan Bajatović, a legveszteségesebb szerbiai közvállalat, a Srbijagas igazgatója októberben minden munkavállalónak 62 000 dináros prémiumot utalt át. A Večernje novosti úgy tudja, hogy a felügyelőbizottság elrendelte ennek a pénznek a visszafizettetését, majd Aleksandar Vučić miniszterelnök is megüzente a szocialisták erőskezű politikusának, hogy vagy visszafizetteti a prémiumot, vagy elköszönhet a több ezer eurós fizetéssel járó igazgatói állásától. Csakhogy a kifizetett pluszpénzt a vállalat munkásai időközben elköltötték, úgyhogy most annak a módozatát kell megtalálni, hogy egyáltalán hogyan is lehet majd visszafizettetni.     (Večernje novosti)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..