home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Értékőrzők
2006.11.08.
LXI. évf. 45. szám
Értékőrzők

A kitüntetettek és a közönségA budai Várban, a Magyar Kultúra Alapítvány csodálatos székházában lélekemelő ünnepség keretében adták át a Bethlen Gábor Alapítvány idei díjait.A Bethlen Gábor-díjat a sepsiszentgyörgyi Háromszék szerkesztősége érdemelte ki - a rangos kitüntetést Farkas Árpád j...

A kitüntetettek és a közönség

A budai Várban, a Magyar Kultúra Alapítvány csodálatos székházában lélekemelő ünnepség keretében adták át a Bethlen Gábor Alapítvány idei díjait.
A Bethlen Gábor-díjat a sepsiszentgyörgyi Háromszék szerkesztősége érdemelte ki - a rangos kitüntetést Farkas Árpád jeles erdélyi magyar költő, a napilap főszerkesztője vette át Bakos Istvántól, a kuratórium elnökétől.
Márton Áron-emlékérmet nyújtottak át Sisa István Amerikában élő közírónak, a Magyar Kultúra Alapítványnak és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek - ,,értékőrző kulturális munkásságuk, a Vajdaságban élő magyar nemzetrész megmaradásáért folytatott áldozatos küzdelmük, keresztény szellemiségű közművelődési tevékenységük és a délvidéki magyar civil társadalom hatvanévi szolgálata elismeréseként'.
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség példát mutatott és mutat - mondotta laudációjában dr. Seres Zsuzsanna -, hogy nem a jólét, nem a nyugalom, nem a kényelem készteti az embereket arra, hogy megmutassák, hova tartoznak s milyen kulturális hagyományaik vannak. Mint annyiszor történelmünk folyamán, most is a határon túli magyarság állított példát arra, hogy túl lehet élni az erőszakot, az önkényt, a diktatúrát: ha tudjuk, kik vagyunk, hova tartozunk, s melyek azok az értékek, amelyeket mindenáron meg akarunk őrizni, s ebbéli szándékunkat nem töri meg sem az erőszak, sem a félelem, sem az alkalmazkodásnak nevezett önfeladás...
Amatőr művészeti csoportok - egyesületek - rendezvények - vajdasági települések: ez az a varázskör, amelyet tevékenységével a VMMSZ a vajdasági magyar kultúra köré rajzolt. Ünnepi létet teremtve a részvevőknek, s ezt az ünnepélyességet, nyilvános megbecsülést csak fokozta néhány további kezdeményezésük: díjakat alapítottak a délvidéki magyar kultúra és közművelődés valamely ágában kifejtett tevékenység elismeréséért. Már a díj elnevezése is sugallja a díjadó szándékát: Magyar Életfa Díj. A vajdasági magyar kultúra és a magyar közösségek életben tartásáért végzett munkájáért elsőként éppen a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek kellene ezt a díjat odaítélni, hiszen ő maga jelenti ezt a bizonyos Életfát. A gyökerektől a törzsön át a lombokig - minden életszakaszában ott van a délvidéki magyar kulturális hagyományok ápolásában.
A rangos elismerést - Szervátiusz Tibor nagyszerű alkotását - Dudás Károly, a VMMSZ elnöke és dr. Szöllősy Vágó László főtitkár vette át a kuratórium elnökétől.
A Tamási Áron-díjat az idén Ferences István erdélyi költő, a Csíkszeredában megjelenő Székelyföld főszerkesztője érdemelte ki.
Első alkalommal került kiosztásra a Teleki Pál-érdemérem, amelyet olyan jeles személyiségek mellett, mint Csapó Endre, az ausztráliai Magyar Élet főszerkesztője, id. Klement Kornél, a németországi magyarság szellemi vezetője, Sylvester Lajos jeles erdélyi író, szerkesztő, Tőkés István kolozsvári református teológus, Dulka Andor ürményházi tanár is kiérdemelt.
A felemelő díjátadó és az 1956-os forradalomra emlékező ünnepséget Szabó András előadóművész és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség művészei - Kovács Birkás Tamara népdalénekes és a Juhász zenekar - tették feledhetetlenné.
(-)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..