home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Értéket közvetíteni a digitális világban
Szakáll Laura
2024.03.26.
LXXIX. évf. 12. szám
Értéket közvetíteni a digitális világban

Pásztor Noémi ismert modell, Szabadkán született, majd a középiskola után Szegedre költözött. Az egyetemen két diplomát szerzett. Már akkoriban vonzotta a szépségipar, több szépségversenyen indult, ahol előkelő helyezéseket ért el.

Modellkedik, valamint jelen van a közösségi oldalakon, digitálistartalom-készítőként igyekszik átadni a gondolatait, véleményt formálni, esetleg tanácsokkal ellátni a követőket. Főleg a divat, a szépségápolás témakörében készít videókat, de a mentális egészséggel is sokat foglalkozik a platformjain. Noémi nemrég úgy döntött, hazaköltözik. Azt mondja, modellként Szerbiában is lehet érvényesülni, nem számít, ki milyen nemzetiségű, hiszen a divatiparban világszerte alkalmaznak külföldieket. Évekig dolgozott diplomataként, úgy érezte, a külföldön töltött idő után megpihen a szülővárosában a szerettei közelében.

* Mesélj a kezdetekről. Hogyan indultál el a modellpályán, illetve évekkel ezelőtt miért döntöttél Magyarország mellett?

— Noha jól értem, gyengén beszélem a szerb nyelvet. Erős magyar közegben nőttem fel, ezért számomra nem volt kérdés, hogy egyszer Magyarországra vezet az utam. A középiskolát Szabadkán végeztem el, de az egyetemi alapképzést és a mesterfokozatot már Szegeden. Nagyon szerettem mind az öt évet, melyet ott töltöttem. Életre szóló emlékekkel és két diplomával lettem gazdagabb. A mai napig hálás vagyok a lehetőségért, hogy állami ösztöndíjjal tanulhattam.

* Közben szépségversenyeken is részt vettél.

— A versenyek óta már tíz év is eltelt, de szívesen nosztalgiázom. 2014-ben az Egyetem Arca lettem, illetve a Szeged Szépe versenyeken különdíjat érdemeltem ki. Szintén 2014-ben vettem részt a vajdasági Strand Szépe versenyen, ahol a második hely jutott nekem. 2015-ben megnyertem a Csongrád Megye Szépe versenyt, majd az utolsó megmérettetésem 2017-ben volt, a Miss International Hungary versenyen második helyezést értem el.

* A versenyek után mi mindennel foglalkoztál Magyarországon?

— Egyetemi tanulmányaim után Magyarországot képviselve diplomataként külföldön folytattam. Ma már vállalkozó vagyok, és leginkább magyarországi cégekkel dolgozom, de most ismét Szabadkán élek.

* Mit tapasztalsz, Vajdaságban, Szerbiában is lehet érvényesülni a szépségiparban, vagy az anyaországban több a lehetőség?

— Azt gondolom, nem feltétlenül a megfelelő körülményekre kell várni, ha valaki úgy érzi, hogy itt, Szerbiában szeretne érvényesülni. Ahogy mondani szokás, kaparja ki magának a gesztenyét. Menjen az álmai után. De ha valaki azért utasít el, mert magyar vagy, akkor jobb, ha azzal nem dolgozol. Egy felvilágosult ember nem ez alapján választ munkaerőt, tanoncot. A szerbiai divatipar szereplői, a sminkesek, fodrászok, divattervezők, fodrászok nemzetközi sikereket érnek el. Mindenhol ott vannak, azt gondolom, lehet tőlük tanulni. Közel kell kerülni hozzájuk. Én például rendszeresen modellkedem a szabadkai DDG Fashion Store-nak, soha nem volt problémám abból, hogy magyar vagyok. A divatiparban tevékenykedők általában nemzetközi körökben mozognak, sokat dolgoznak külföldiekkel, más nemzetiségűekkel, nekik nem szabadna gondot okoznia, hogyha valaki más nemzethez tartozik. Magyarországon is rengeteg kiváló szakember van, de attól még, hogy magyarok, nem biztos, hogy jobb lehetőséget vagy tudást adnak, mint a szerb kollégák.

* Miért döntöttél a hazaköltözés mellett?

— 2023-ban lejárt a külszolgálatom, ekkor úgy gondoltam, csaknem tíz év vándorlás után egy időre hazaköltözöm. Közel a családhoz. Ha az ember sokat él idegenben, megkívánja, hogy azon a helyen is újra megpihenjen, ahol igazán jól érzi magát. Szeretem Szabadkát, örömmel élek itt.

* Mi mindennel foglalkozol itthon? Milyen terveid vannak?

— Jelenleg vállalkozóként dolgozom. A fő profilom a digitálistartalom-készítés. Elsősorban a közösségi médiában vagyok jelen. Főként a TikTokon. Noha felelősség és feladat akad bőven, élvezem, hogy a magam ura lehetek. Egy nagyon kötött, hivatali munkahely után abszolút a kreativitásomból élek. Ez 180 fokos fordulat a javából. Mivel még csak néhány hónapja foglalkozom elmélyültebben ezzel a szakmával, egyelőre az a tervem, hogy minél magasabb szintre emeljem a tudásom és a tartalmaim minőségét, illetve minél több értéket adjak át a közösségnek, mely ezeken a platformokon követ. 2021-ben kezdtem a TikTokon videózni. Mint oly sokan, én sem vettem eleinte komolyan, csak játszottam az applikációval. Közben ahogy nőtt az applikáció relevanciája, rájöttem, hogy akár fontosabb témákban is lehet ott üzeneteket átadni, valamint tudást, véleményt, bátorítást. Főleg mentális egészség, divat és szépségápolás témában készülnek a rövid videóim. Amikor a követőszámom elkezdett nőni, komolyabban vettem a feladatot, de ez szerencsére nem vonta maga után azt, hogy izguljak a kamera előtt. Nagyon fontos az autentikus és az önazonos megjelenés, mert a követők hús-vér emberek, akik kedvelik és elvárják az őszinte viselkedést. Az emberek szerencsére szeretik a videóimat, a visszajelzések alapján azt merem mondani, hogy elértem a célom, és az üzeneteim bátorítást, megértést és még akár inspirációt is nyújtanak. Emellett a marketing is a platform része, 2023 óta több márkával is együttműködtem, melyek azzal bíztak meg, hogy az oldalaimon a saját kreativitásomra támaszkodva jelenítsem meg a termékeiket egy-egy videómban. Ez egy relatív új reklámozási szokás, melynek azért kellett megszületnie, mert az emberek manapság már leginkább az okostelefonjukon szereznek mindenről információt. Így azok a márkák, amelyek életben kívánnak maradni, tartalomgyártók bevonásával reklámoznak, de vigyázni kell, mert ha egy tartalomgyártó mindent elvállal, és az egész profilja reklám, akkor elveszíti a hitelességét.

* Elsősorban mit kívánsz közvetíteni a platformjaidon?

— Pásztor Noémit. A gondolatait, a véleményét, a bejárt útjait, a tanácsait, a személyiségét, az empátiáját, a hobbijait, a hibáit stb. Akinek szimpatikus vagyok, az tartson velem! Akinek nem, az is velem tarthat, csak ne viselkedjen sértő módon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..