home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Értékeink
Összeállította: Martinek Imre
2014.04.09.
LXIX. évf. 15. szám
Értékeink

Újabb kettőt emelünk ki március utolsó napjainak eseményeiből, amelyek nemcsak a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének (VMPE) hírnevét öregbítik, hanem délvidéki pedagógusaink közösség- és emberformáló szaktevékenységét is méltatják.

Muhi Bélát, a VMPE alelnökét, újvidéki fizikatanárt, továbbá Kormányos Róbertet, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatóját Bonis Bona — A nemzet tehetségeiért díjjal tüntették ki. Az átadásra március 25-én került sor a budapesti Duna Palotában. Ünnepi köszöntőt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet, a Földes Ferenc Gimnázium magyar—történelem szakos tanára, igazgatóhelyettese mondott. A díjra a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző magyarországi és határon túli magyar vagy magyarországi nemzetiségi általános, közép- és szakiskolai pedagógusok, mesterségoktatók, tehetséggondozók jelölhetők, akik a tanügyben oktatják, nevelik, segítik a gyerekeket, tanulókat. A MATEHETSZ (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) a Nemzeti Tehetség Program forrásának felhasználásával minden évben átadja e díjat.


Március 29-én a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete társszervezésében tartották meg az újvidéki Apáczai diákotthonban a Sajó Károly Kárpát-medencei környezetvédelmi csapatverseny területi elődöntőjét. A verseny fő szervezője a győri KŐRIS Környezeti Nevelési Versenyszervezési Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. volt. A megmérettetést Lukács Zsolt, a területi elődöntő házigazdája nyitotta meg. Köszöntötte a magyarországi vendégeket — Mécs Csabát, a KOKOSZ elnökét, Surányiné Palkó Eleonórát, a szombathelyi Szűrcsapó óvoda vezetőjét, a KOKOSZ elnökségi tagját és Simonyi Istvánt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviselőjét —, akik a zsűrizés feladatát vállalták. A megjelentekhez Nagy Margit, a VMPE elnöke is szólt, kiemelve az egészséges versenyszellem és a környezettudatos életszemlélet fontosságát. Az iskolai fordulóra az idén huszonnégy csapat jelentkezett, az elért eredmények alapján pedig tíz jutott tovább a területi elődöntőre. Az újvidéki megmérettetés írásbeli feladatlapok kitöltésével kezdődött, majd előadások következtek. A csapatok saját környezetük értékeiről, gondjairól, illetve az újrahasznosításról és az egészséges életmódról szóló kiselőadásokat tartottak. A népességrobbanás kérdéskörét például tematikus plakátokon mutatták be. Ezúttal a bácskossuthfalvi Id. Kovács Gyula Általános Iskola tanulói (Sarajlić Ines, Ádor Arnold és Hamar Richárd, felkészítő tanáruk: Szabó Gábor) bizonyultak a legügyesebbnek. A második helyet a bácsföldvári Svetozar Marković Általános Iskola, a harmadikat pedig a horgosi Október 10. Általános Iskola tanulói szerezték meg. A győztes csapatnak júniusban szoríthatunk a győri döntőn.            

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..