home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Érkeznek a listák, zajlanak a választási előkészületek
2023.11.06.
LXXVIII. évf. 44. szám
Érkeznek a listák, zajlanak a választási előkészületek

A december 17-ei előrehozott parlamenti választásokra elsőként a Szerb Haladó Párt adta át a választási listáját a Köztársasági Választási Bizottságnak. Az Aleksandar Vučić – Szerbia nem állhat meg! nevű lista névadója Aleksandar Vučić szerb elnök, a párt tagja, az első helyen Miloš Vučević, az SZHP elnöke szerepel. A Köztársasági Választási Bizottság megállapította, hogy a 92.637 aláírás közül 88.083 jogerős.

A Szerb Haladó Párt a hétvégén az első kampányrendezvényét is megtartotta a dél-szerbiai Leskovacon.

A Köztársasági Választási Bizottság másodikként az Ivica Dačić Szerbia miniszterelnöke elnevezésű listát hirdette ki. A szocialisták által jegyzett listát 19 618 ember támogatta aláírásával.


Fotó: Tanjug

A Szerb Radikális Párt közleményben tudatta a médiával, hogy átadta a Dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt elnevezésű listát, melyhez 11 ezer támogatói aláírást szereztek. A radikális párt célja, hogy Szerbia feladja az uniós útját, és első európai országként csatlakozzon a BRICS-hez, amelyet Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság alkot.

A Dveri és a Zavetnici a Nemzeti gyülekezés – államalkotó erő elnevezésű listát nyújtotta át a Köztársasági Választási Bizottságnak, melynek vezetői Boško Obradović és Milica Đurđević Stamenkovski.

Koalíciós megállapodást kötöttek az ellenzéki pártok, amelyek a tüntetéseket is szervezték. A lista neve, melyhez egyelőre az aláírásokat gyűjtik, Szerbia az erőszak ellen – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić. Egyben azt is bejelentették, hogy utoljára tartottak tüntetést Belgrádban Szerbia az erőszak ellen elnevezéssel.

A pártok november 26-áig adhatják át a választási listákat Szerbiában. Ehhez legalább 10 ezer hitelesített aláírást kell gyűjteniük. Kivételt képeznek a nemzeti kisebbségi pártok, nekik 5000 aláírásra van szükségük. A pártok sorrendje a szavazólapon a listák kihirdetésének sorrendje szerint alakul.

A Közigazgatási és Helyi Önkormányzati Minisztérium arra kéri a lakosságot, ellenőrizzék, szerepelnek-e a választási névjegyzékben, és pontosak-e az adataik, mert csak ebben az esetben voksolhatnak a december 17-ei előrehozott választásokon. A névjegyzékbe való felvételt, vagy az abban lévő adatok megváltoztatását az eUprava portálon lehet elektronikus úton kérvényezni. Az eljárás ingyenes.

 

Forrás: Szerbiai RTV, Tanjug, Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..