home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Érkezik a támogatás!
2004.09.22.
LIX. évf. 38. szám
Érkezik a támogatás!

Az elkövetkező hetekben mind a 22 ezer magyar ajkú diákhoz eljut az oktatási-nevelési és tankönyvvásárlási hozzájárulásAz anyaország a Délvidéken is megkezdte a családtámogatás kifizetését. Az elkövetkező hetekben mind a 15 343 családhoz eljut ez az oktatási-nevelési hozzájárulás. A nyolcgyermekes k...

Az elkövetkező hetekben mind a 22 ezer magyar ajkú diákhoz eljut az oktatási-nevelési és tankönyvvásárlási hozzájárulás
Az anyaország a Délvidéken is megkezdte a családtámogatás kifizetését. Az elkövetkező hetekben mind a 15 343 családhoz eljut ez az oktatási-nevelési hozzájárulás. A nyolcgyermekes kelebiai Dékányék voltak azok, akik a múlt hétfőn elsőként részesültek ebben az anyaországi segítségben. Náluk öt gyermek jogosult a támogatásra. A csekket tartalmazó borítékot Bálint-Pataki József, a HTMH elnöke nyújtotta át a családfőnek. Ezután az anyaországi vendég folytatta vajdasági körútját. Zentán a Pásztor családhoz látogatott el munkatársaival, ahol a hét gyerek közül hat jár iskolába. A padéi Győrfi családban még több éhes szájat kell betömni, ők kilenc gyermeket nevelnek, mondták el a vendégnek. A kisebb lélekszámú vajdasági magyar családoknak is nagyon jól jön az anyagi segítség, erről győződhettek meg az anyaországi látogatók a háromgyermekes újvidéki Erdős családnál. Sokat jelent számunka az oktatási támogatás, különösen ilyenkor, szeptember elején, amikor a gyerekek iskolába indulnak.
A Dékány család Bálint-Pataki József, Kucsera Géza és Dudás Károly társaságában

Az elkövetkező egy hónapban folyamatosan postázzák a többi vajdasági magyar családnak is az értesítést. Amikor megérkezik a család címére a levél, ennek alapján a szülő a bankban felveheti az oktatási-nevelési hozzájárulást. Nálunk, a Délvidéken összesen 21 723 gyerek számára igényelték a szülők ezt a 22 ezer forint ellenértékét, azaz körülbelül 90 euró dinárértékét kitevő támogatást -- vajdasági szinten összesen 488 millió forint ellenértékéről van szó. Mint megtudtuk, a Felvidéken már befejeződött a kifizetés, Erdélyben még legalább egy hónapig eltart, hisz ott mintegy 120 ezer magyar család igényelte ezt a segítséget.
-- A magyar Országgyűlés által meghozott kedvezménytörvény határon túli érvényre juttatása legkönnyebben és leggyorsabban Szerbia és Montenegró területén volt kivitelezhető -- emelte ki Bálint-Pataki József, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke.
Dudás Károly, a CMH iroda vezetője szerint remény van arra, hogy a vajdasági magyar diákok az előző években elmaradt támogatásokat is hamarosan megkapják. Mint hangsúlyozta, ez a támogatás is hozzátartozik azokhoz a kis mentőövekhez, amelyek nagymértékben segítik megmaradásunkat.
m. k.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..