home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Érkezik a fény
Fehér Márta
2023.12.13.
LXXVIII. évf. 50. szám
Érkezik a fény

Számolom, hányat kell még aludni. Most már a két kezem elég rá! Annyiféle formában érkezik: világosság, láng, szeretet, öröm, kegyelem, jászolmeleg, égbolt, gyermeki lélek. Készítem a helyet a szívemben a sok-sok boldogságnak, elcsendesedésnek, meghittségnek. A betlehemi csoda maga a(z újjá)születés, az örök körforgás. Biztatom magam: már nem tart sokáig az év végi hajrá, megszűnnek a határidők, véget ér a kampány, vasárnap elmegyünk szavazni — örömvasárnap választunk, és bizakodunk —, s utána már csak az örömteli készülődés marad, lélekben és a konyhában, miközben pattog a fa a kályhában, s a jóleső otthonmeleg betölt mindent.

Szombaton megérkezett Európába a Betlehemi Békeláng, melynek története a XI. századig nyúlik vissza: II. Orbán pápa felhívására Firenzéből fiatal lovagok csoportja Jeruzsálembe ment, hogy meghozza a reményt jelképező békelángot. A hagyományt 1986-ban elevenítették fel, a kezdeményezés Ausztriából indult: Bécsből egy gyermeket kísérve kerekednek fel minden évben Betlehembe a cserkészek, és az örökmécsesből vett lángot repülővel viszik az osztrák fővárosba, ahol nagyszabású ünnepséggel fogadják. A fények fénye az idén kerülőúton érkezett Ausztriába, a jelenlegi háborús helyzet miatt nem utazhattak el érte. A nemzetközi karácsonyi szimbólumot ezért egy tizenkét éves, betlehemi, keresztény gyermek gyújtotta meg a Születés templomában, majd a lángot Ammánba, Jordániába szállították, onnan az Austrian Airlines menetrend szerinti járatával repült, és Bécsben átadták az idei békeláng gyermekének. Idén a Betlehemi Békeláng minden eddiginél erősebb szimbóluma a béke utáni vágyakozásnak, amely oly sok embernek ad reményt és bizalmat — hangzott el a repülőtéren tartott fogadáson. Szombaton a Betlehemi Békelángot átadták a világ cserkészeinek. A linzi dómban a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség képviselői is jelen voltak az eseményen, ahol az összmagyar cserkészdelegáció 90 tagja vette át a béke lángját. Vajdaságban a központi átadóünnepség Magyarszentmihályon lesz, szombaton 15 órakor, onnan jut el településeinkre, templomainkba, hogy a gyermek képében közénk született és a szívünkben helyet kereső Úr Jézust hirdetve szenteste otthonunkba vihessük. 

December második felébe fordulva a téli napforduló is több fényt hoz mindennapjainkba: jövő péntektől kezdve a nappalok hosszabbak lesznek, a nap egyre korábban fog megjelenni és egyre később fog lenyugodni, az év végére 1 percet nyerünk vissza a fényességből. Engedjük be otthonunkba a fényt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..