home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Érdekességek a nagyvilágból
(Összeállította: TALPAI Lóránt)
2014.11.04.
LXIX. évf. 45. szám
Érdekességek a nagyvilágból

Futurisztikus repülőtér épül Mexikóban — Nyírfakéreg levelek a múltból — A gladiátorok hamuból készült itala — Újjászületik Leonardo da Vinci „láthatatlan” festménye

Futurisztikus repülőtér épül Mexikóban

Mexikóváros új repülőtere a világ egyik legnagyobb és legfenntarthatóbb légikikötője lesz, mely 2018-ra fog elkészülni. A gigantikus méretű, 555 000 négyzetméteres repülőteret a Foster + Partners mérnökcsapata tervezte, forradalmasítva az eddig megszokott koncepciókat. Energiatakarékos megoldásokkal ötvözi a csúcstechnológiát, a teljes terminál pedig egyetlen könnyűszerkezetű üvegépület lesz, mely közvetlen összeköttetésben áll a kifutópályákkal. A csatornák és a csövek összegyűjtik az esővizet, a speciális tetőszerkezet magába szívja a napenergiát, egyszersmind árnyékol is, és megfelelő irányba tereli a napfényt, lehetővé téve az optimális világítást. A tetőszerkezet egy különleges borítást is kap, mely gondoskodik a megfelelő hőmérsékletről és a költséghatékony szellőzésről is. A speciális épületben a megfelelő hőmérséklet fenntartásához minimális hűtésre vagy fűtésre van szükség.

Nyírfakéreg levelek a múltból

A Moszkva és Szentpétervár között fekvő Novgorod Oroszország legősibb és egyik legfontosabb történelmi városa. A települést először 859-ben említik. A városban és környékén több gazdag régészeti lelőhely található, minden ásatási szezonban ezrével kerülnek napvilágra leletek — pénzérmék, hivatalos pecsétnyomók, ékszerek, háztartási eszközök, ruhaneműk. A régészek a legértékesebbnek mégis a nyírfakéreg leveleket tartják, melyekből az elsőt 1951-ben találták meg. Immár az 1000 és az 1400 között íródott unikális szövegek dokumentumtára ezernél több üzenetet számlál. Akadnak közöttük üzleti tranzakciókat rögzítő okmányok, fizetési felszólítások, javak lajstromba vételét tanúsító iratok, szövevényes jogi viták dokumentumai, iskolai feladványok, családi és baráti üzenetek, sőt szerelmes levelek is.

A gladiátorok hamuból készült itala

A bécsi orvosi kar és a Berni Egyetem szakembereinek régészeti kutatásából az derült ki, hogy a gladiátorok valóban hamuból készült italt ihattak. A kutatók a mai Törökország területén fekvő ókori Epheszosz városának gladiátortemetőjében feltárt csontokat vizsgálták. Úgy tűnik, az eredmények igazolják azokat az ókori forrásokból származó feltevéseket, miszerint a gladiátorok nemcsak vegetáriánusok voltak, hanem egy bizonyos hamuból készült italt is ittak testük gyorsabb regenerálódása érdekében. „A növényi hamut nyilvánvalóan azért fogyasztották, hogy erősítsék a testüket a fizikai erőkifejtések után, és segítsék a csontok gyógyulását” — magyarázta a kutatást vezető Fabian Kanz, a bécsi orvosi kar tudósa. A kalcium ugyanis nélkülözhetetlen a csontok épüléséhez és regenerálódásához.

Újjászületik Leonardo da Vinci „láthatatlan” festménye

Hosszas restaurálás után alakok, részletek és színek tűntek fel Leonardo da Vinci fiatalkori remekművén, a Háromkirályok imádása című festményen, mely jövőre kerül vissza a firenzei Uffizi Képtárba. A napjainkra teljesen megbarnult, „láthatatlan” képet 2011-ben vitték el a firenzei Basso erődben működő restaurátorlaboratóriumba, ahol az első egy évben a kép állagának felmérése folyt, 140 millió euró költséggel. A háromnegyedénél tartó restaurálás eddigi eredményeit a sajtónak is megmutatták Firenzében. A nagyközönség 2015 végén láthatja ismét a felújított festményt az eredeti helyén, az Uffizi Képtár 15. számú termében, melyet akkorra szintén renoválnak, megfelelő hőmérsékletről és világításról gondoskodva az alkotásnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..