home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Épülhet az M8-as
Talpai Lóránt
2019.07.06.
LXXIV. évf. 27. szám
Épülhet az M8-as

Székesfehérvárt és Kecskemétet köti majd össze — Úzvölgyi katonatemető: megkezdődtek a magyar-román tárgyalások — Marija Pejčinović Burić lett az Európa Tanács új főtitkára — 250 eurós büntetés egy kis velencei napozásért

Székesfehérvárt és Kecskemétet köti majd össze

Már folyik az M8-as gyorsforgalmi út Székesfehérvár és Kecskemét közötti két szakaszának a tervezése. A mintegy 100 kilométer hosszú, kétszer kétsávos út kivitelezése a tervek szerint 2023-ban kezdődhet el. Az európai uniós pályázati értesítő adatai szerint az állami beruházó kihirdette a győztes kivitelezőket az M8-as gyorsforgalmi út középső, Fejér és Bács-Kiskun megyei szakaszára. A pálya Kecskemétet Dunavecsén és Dunaújvároson át köti össze az M7-es autópályával.

 

Úzvölgyi katonatemető — megkezdődtek a magyar—román tárgyalások

Elkezdődött a szakmai egyeztetés és a kölcsönösen elfogadható megoldás keresése az úzvölgyi katonatemető ügyében a magyar és a román hadisírgondozásért felelős szervezetek között — közölte Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, a magyar küldöttség vezetője. A magyar küldöttség Bukarestben a Hősök Emlékének Országos Hivatala (ONCE) vezetőségével tárgyalt, a megbeszélésen később Nicolae Nasta, a román védelmi minisztérium parlamenti államtitkára is részt vett. A felek kölcsönösen bemutatták egymásnak a sírkertre vonatkozó levéltári forrásaikat, és lehetőséget adtak ezek kölcsönös tanulmányozására.

 

Marija Pejčinović Burić lett az Európa Tanács új főtitkára

Marija Pejčinović Burić horvát külügyminisztert választotta meg az Európa Tanács új főtitkárának a strasbourgi székhelyű páneurópai intézmény parlamenti közgyűlése. A testület tájékoztatása szerint az Európai Néppárt jelöltje 159, riválisa, Didier Reynders belga liberális külügyminiszter pedig 105 voksot kapott. Az 1963-ban született Marija Pejčinović Burić, aki a szervezet történetének 14. főtitkára lesz, a norvég Thorbjørn Jaglandot váltja majd októberben. Ő lesz a tisztséget betöltő második nő. „Mandátumom alatt kiemelt figyelmet fogok fordítani a hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos ügyekre, különös tekintettel a nőkre és a gyerekekre” — mondta a szavazás után, hozzátéve, hogy Európa biztonságának és prosperitásának megőrzésén, erősítésén fog dolgozni. A kinevezés öt évre szól.

 

250 eurós büntetés egy kis velencei napozásért

250 eurójába került egy kanadai nőnek, hogy bikinire vetkőzve napozott az olaszországi Velence egy közparkjában. A huszonhárom éves turistát a műemlékváros új, megszigorított házirendje alapján sújtották 250 eurós bírsággal. Rendőrök vették észre, amint fürdőruhában sütkérezett a napon a pályaudvarhoz közeli Papadopoli parkban. Az önkormányzat honlapján olvasható rendelet szerint a lagúnák városában tilos fürdőruhában vagy félmeztelenül közterületen tartózkodni, tömegközlekedési vagy akár magánjárművön utazni.


Nyitókép: Németh Zsolt

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..