Épül, szépül Törökbecse
Zséli Ágnes
2020.06.18.
LXXV. évf. 25. szám
Épül, szépül Törökbecse

Törökbecse községben az elmúlt években több jelentős beruházás valósult meg a falubeliek boldogabb jövője érdekében. A közművesítési újítások mellett az önkormányzat a közintézményekre, a kulturális, történelmi örökségre, a természeti kincsekre és az iskolákra is gondot visel.

A fejlesztések Törökbecse Önkormányzata, az illetékes köztársasági minisztériumok, valamint a tartományi titkárságok anyagi támogatásának köszönhetőek. A legnagyobb újítások azonban mindenképp a Magyarországgal közösen kidolgozott, határon átívelő IPA-projektumokhoz kötődnek. A beruházások több területet is érintettek, mind kommunális, mind kulturális, oktatási és sporttevékenységeket.

2019-ben a bánáti falu korszerű, négysávos tekepályával gazdagodott. A 15 millió dináros beruházáshoz szükséges összegről a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság az önkormányzattal közösen gondoskodott. Mindemellett köztársasági és tartományi támogatásoknak köszönhetően a községben több utca is új aszfaltburkolattal, városi vízvezeték- és szennyvízhálózattal gazdagodott. Ez utóbbi hiánya okozta a legnagyobb gondot a falubelieknek, mivel a települést a Tisza, valamint a Duna—Tisza—Duna-csatorna övezi, így a belvíz gyakori probléma. A szennyvízelvezető csatornahálózat kiépítését jelenleg a Zmaj Jova utca 350 méteres szakaszán végzik, ehhez a szükséges 3 900 000 dinárt az önkormányzat teremti elő. Az itt élők üdvözlik az akciót, hiszen több évtizede vártak a hálózatra.


Községi művelődési ház (A szerző felvételei)

— Rendkívül örülünk — jegyezte meg Becsei Brigitta, aki családjával éppen ebben az utcában lakik. — A szenny- és az esővíz elvezetése az utcánkban több évtizedes gond, különösen a nyári hónapokban, amikor a nagyobb esőzések alkalmával az árkok megtelnek. Az itt élők többsége csatlakozik majd a hálózatra, hiszen ez megkönnyíti a mindennapjainkat. 

Az 1976-ban épült, impozáns kultúrotthon a bánsági település egyik jelképes intézménye, mely számos művelődési és más rendezvény helyszíne. Az elmúlt öt évben több felújítást végeztek az ingatlanon. Tavaly a községi Művelődési Ház külső vakolata új festést és látványos díszkivilágítást kapott, ezenkívül új multifunkcionális teremmel is gazdagodott, mely a tanácskozások helyszíne mellett állandó kiállítási jelleggel a 7000 éves borjasi neolitikumi település régészeti tárlatának is otthona. A tavasszal új arculatot kapott az objektum közvetlen közelében levő, negyvenöt éves szabadtéri színpad is, mely a bánáti falu egyik legjellegzetesebb létesítménye. Gyönyörű környezetben, közvetlenül a Tisza mellett számos rendezvényt tartanak itt. A beruházás összköltsége 1 700 000 dinár volt, melyet a községi költségvetésből fedeztek.


A szennyvízcsatorna munkálatai

— A törökbecseiek szemében ez egy igen jelentős létesítmény, hiszen számos nyári rendezvény, koncert helyszíne — jegyezte meg Link Mayer Krisztina helyi lakos. — Kicserélték a megrepedezett, felvált betonülőkéket, helyrehozták a repedéseket. Ezek a munkálatok a magyar közösséget is érintik, hiszen ez lesz a helyszíne a jövő évre halasztott Gyöngyösbokrétának és Durindónak. A szép látvány mellett a nyár folyamán egyre több helyi polgárnak és idelátogatónak lesz itt része gazdag kulturális élményben.

Az 1992-ben alapított Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székháza is új arculatot kapott. Az épületet a ’70-es években a helyiek és a vállalkozók húzták fel önkéntes munkával, és azóta is nap mint nap benépesül. A tánccsoportokon kívül az idősebbek az egyesület keretében működő Bokréta kézimunkacsoportban ápolják a magyar közösség népi hagyományait. A székház otthont nyújt a helyi Teleház Polgárok Egyesületének, valamint a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének. Tavaly az egyesületnek, Törökbecse Helyi Közösségének, valamint a helyi önkéntes vállalkozóknak köszönhetően a régi faablakok helyére új PVC-nyílászárók kerültek, emellett pedig két helyiség és a külső vakolat is új festést kapott, mindez a Bethlen Gábor Alap, valamint a helyi Teleház Polgárok Egyesületének jóvoltából valósult meg. Babó Julianna, az egyesület elnöke elmondta, a tavalyi beruházások igazán fontosak voltak, hiszen a szebb, tisztább környezet minőségibb munkát tesz lehetővé a mintegy 200 aktív tagot számláló csoportoknak. Az egyesület égisze alatt több korosztályt felölelő ének- és tánccsoport működik, az utóbbi szakosztályban mintegy 80-an ropják a hagyományos magyar népi táncot.


Nyári színpad

Az elmúlt években kiemelkedő hangsúlyt helyeztek a településtől 6 km-re található, a ramsari listán is szereplő Sóskopó Természeti Rezervátumra. Az 1000 hektárt felölelő terület az észak—déli migrációs útvonal mentén a madarak jelentős pihenő- és táplálkozóhelye. A hidegebb időszakban a Sóskopó a darvak vonulásának is a fő útvonalába esik. Ezt a természeti jelenséget kísérhetik ősszel a természetkedvelők a már hagyománnyá vált Darvak Fesztiválján. A kétéves futamidejű, határon átnyúló IPA-projektum főbb céljai közé a turisztikai infrastruktúra fejlesztése tartozott. A természeti és kulturális örökség helyreállítása a jövőbeli fejlődés érdekében című IPA-projektum összértéke 490 000 euró, melyből Törökbecsének 232 000 eurót hagytak jóvá. A pályázatnak köszönhetően Basahíd és Karlova területén a Sóskopóhoz bekötőutak is épültek. A másik sikeres IPA-projektumot a vízgazdálkodásra vonatkozóan Törökbecse Önkormányzata a magyarországi Bajával közösen dolgozta ki. Ennek köszönhetően megerősítették az úgynevezett nyúlgátat, avagy nyári gátat. Ennek karbantartása a jövőben a helyi Komunalac közvállalat feladata lesz, a sikeresebb munkavégzéshez egy nagyobb kapacitású kotrógépet is sikerült vásárolni. Mindemellett egy okosjelzőrendszert is létrehoztak, mely lehetővé teszi a talajvíz szintjének pontos kísérését, előrelátva így a vízszint emelkedésének alakulását.


Általános iskola

Törökbecse Önkormányzata az oktatás terén is több fejlesztést könyvelhet el. A 280 diákot számláló középiskola objektumán 66 régi fémablak helyett új PVC-nyílászárókat építettek be, emellett pedig 7 ajtót is kicseréltek. A helyi Miloje Čiplić Általános Iskola udvar felőli fala, valamint a száztíz éves, kis tornaterem külső vakolata is új festést kapott. A tartományi oktatási titkársággal együtt az önkormányzat didaktikai eszközökkel, okostáblákkal, laptopokkal szereltette fel a tanintézményeket, illetve a pedagógusoknak is több továbbképzést szervezett. A bánáti községben kiemelkedő szerep jut a Magyar Nemzeti Tanács 2011-ben kezdeményezett iskolabusz-programjának, melynek keretében az utaztatási költségek fedezéséből az önkormányzat is bőven kiveszi részét. Ily módon a törökbecsei általános iskolában a beodrai magyar felsősök anyanyelvükön tanulhatnak tovább.

A tervek között a családi vállalkozások további támogatása is szerepel, mely a fiatalok itt maradását, boldogulását segíti elő.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..