home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Épül az Északi Áramlat 2
Talpai Lóránt
2018.09.14.
LXXIII. évf. 37. szám
Épül az Északi Áramlat 2

​​​​​​​55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővül a már meglevő hálózat — A világ népességének több mint negyede nem mozog eleget

55 milliárd köbméter szállítási kapacitású vezetékkel bővül a már meglevő hálózat

Finnországban megkezdődött az Oroszországot Németországgal összekötő Északi Áramlat 2 földgázvezeték tengeri szakaszának lefektetése — közölte a kivitelezésre és a vezeték üzemeltetésére alapított projekttársaság, a Nord Stream 2 AG. A RIA Novosztyi hírügynökség által ismertetett közlemény szerint a Solitaire hajó a Finn-öbölben kezdte meg a csőfektetési munkálatokat, melyeket megszakítás nélkül folytatnak majd. A biztonsági intézkedéseket előzetesen a finn környezetvédelmi ügynökséggel és a határőrizettel egyeztették, a csőfektetés a finn hatóságok ellenőrzése alatt folyik. Az Északi Áramlat 2 egy mintegy 9,5 milliárd eurós projektum, melynek keretében két új, összesen évi 55 milliárd köbméter — a már meglevő vezetékpárral azonos — szállítási kapacitású vezetékkel bővítik a Balti-tenger fenekén húzódó Északi Áramlatot, melynek kiindulási pontja az oroszországi Viborg, és a németországi Greifswaldig tart.

 

Az újszülöttek 60 százaléka születik házasságon kívül Franciaországban

Ez a tavalyi adat rekord az Európai Unióban. A huszonöt év alatt szülő nők esetében 80 százalékos ez az arány — derül ki a francia statisztikai hivatal (INSEE) adataiból. Amíg a házasságon kívüli szülést sokáig a társadalmi normákkal ellentétesnek tartották, és az 1970-es évek végéig rendkívülinek számított (az arány 10 százalék alatt volt), addig mára teljesen mindennapossá vált. Az INSEE szerint a bejegyezett élettársi kapcsolat és az élettársi viszony elterjedésével, valamint azért is, mert az emberek egyre idősebb korban házasodnak, 2006 óta többen születnek házasságon kívül, mint házasságban.

 

A világ népességének több mint negyede nem mozog eleget

1,4 milliárd ember túl keveset mozog, és ez az adat 2001 óta csak nagyon kicsit javult — állapította meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss jelentése. A mozgásszegény életmód növeli a szívproblémák, a 2-es típusú diabétesz és néhány daganatos betegség kialakulásának esélyét — írta a BBC hírportálja a Lancet Public Health orvosi lap cikkére hivatkozva. A világszervezet megállapította, hogy a gazdag országok a legkevésbé aktívak. A felmérés szerint Németországban, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban is emelkedik a keveset mozgók aránya. A nők szinte a világ minden táján kevésbé aktívak, mint a férfiak, ez alól csupán két ázsiai régió, Kelet- és Délkelet-Ázsia a kivétel. A nemek közötti eltérés a testmozgás szempontjából Dél-Ázsiában, Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és a gazdag nyugati országokban a legnagyobb.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..