home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Épp úgy, mint régen…
Martinek Imre
2020.05.05.
LXXV. évf. 18. szám
Épp úgy, mint régen…

Tavasznyílás idején, kiváltképp az ünnepek előtt — faluhelyen mindenképp! — íratlan szokás volt fehérre meszelni a fák törzsét. Nemcsak az udvarokban és a lakóházak előtt, de végig a főutcán is. Elsősorban higiéniai, de egyúttal a távolról érkezők köszöntését is felvállaló gesztus volt ez. Ünnepre, kirakodó- és jószágvásárokra, illetve hetipiacokra…

S hogy mi maradt mindebből? Mindmáig élő hagyomány-e vagy csupán az öregek emlékezetében található kövület? Nos, ennek igazán csak a jóisten a megmondhatója!

Egy azonban biztos. A felvétel ez év áprilisában készült. Torontálvásárhelyen. A helyi Október 4-e Közművesítési Vállalat munkásainak közreműködésével.


Martinek Imre felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..