home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Építkezés a dicső elődök szellemében
Tóth Lívia
2020.10.08.
LXXV. évf. 40. szám
Építkezés a dicső elődök szellemében

Huszonharmadik alkalommal tartották meg Padén azt az emléknapot, amelyen a falu szülöttére, Keszég Károly újságíróra emlékeztek. Az eseményen átadták a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör székházában a szabadtéri színpadot, bemutatták az Útravaló című riportkötetet és kihirdették a Közegellenállás riportpályázat eredményeit is.

A hagyományokhoz híven a rendezvény ezúttal is gyászmisével kezdődött a helyi katolikus temető kápolnájában, majd a jelenlevők elhelyezték az emlékezés virágait Keszég Károly sírjánál. A szertartást Jaksa Dominika versmondó és Lepár Krisztina népdalénekes fellépése tette méltóságteljesebbé. 


A padéi temetőben

A huszonnégy éve működő Takáts Rafael Magyar Kultúrkör folyamatosan bővülő és szépülő székházának udvarán a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával tetszetős nyári színpadot alakítottak ki. A szalagot mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke és Komáromi Róbert, a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör elnöke vágta át, majd ft. Király Tibor atya megszentelte az új létesítményt.


A szabadtéri színpad átadása

Mivel az időjárás esőre állt, és a szervezők jobbnak látták, ha a program az épület nagytermében folytatódik, a nyári színpadot nem sikerült műsorral is felavatni.

Ünnepi köszöntőjében Hajnal Jenő kiemelte, ahogyan egykor Takáts Rafael ferences szerzetes, a vidék első magyar nyomdásza, majd Keszég Károly újságíró, főszerkesztő, úgy most a kultúrkör tagjai alakítják a padéi magyar közösség életét. Azt az építkezést, amelyet a neves elődök kezdtek el, szellemi és valóságos síkon is folytatja az egyesület. 

Az egybegyűltek megismerkedtek a Közegellenállás riportpályázat második évtizedének díjazott írásait tartalmazó Útravaló című kötettel, mely a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet gondozásában, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az MNT támogatásával látott napvilágot. Az összeállítás több mint harminc szerző mintegy ötven riportját tartalmazza.


A Gyöngyvirág leánykórus Lepár Krisztina vezetésével lépett fel

Az idei, immár huszonegyedik kiírásra tizenhárom pályamunka érkezett. A szerzők aktuális témákat dolgoztak fel, többen a járványhelyzettel foglalkoztak. Az első díjat Gruik Zsuzsa érdemelte ki a Kavics a tóban, a másodikat Butás Markovics Annamária az Ijesztő bénultság, vagy alkalom az újrakezdésre: családi élet karantén idején, a harmadikat pedig Balázs Andrea az Elválasztva a karnyújtásnyira lévő otthontól című riportjával. A két különdíjat Kállai Göblös Nikoletta Merjünk lépni!, Horváth Zsolt pedig a Terítéken van egy fránya vírus című írásáért vette át. Az ajándékcsomagokat a Magyar Szó és a Hét Nap ajánlotta fel.


A riportpályázat díjazottjai: Horváth Zsolt, Kállai Göblös Nikoletta, Balázs Andrea, Butás Markovics Annamária, Gruik Zsuzsa

A színes, tartalmas művelődési programban vajdasági költők műveinek a tolmácsolásával Jaksa Dominika, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, valamint Hegyellai Tamara, a VMVE és a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület versmondója mutatkozott be. A házigazda egyesület színeiben a Gyöngyvirág leánykórus, a Haranga asszonykórus és a Szikes citerazenekar lépett színre. A közönségtől nagy tapsot kaptak a vendég előadók is: Mihók Attila citerás, Lepár Krisztina és Lepár Emese népdalénekesek, az óbecsei Botra férfikórus, valamint a Duhaj banda és az adai Bodros tamburazenekar.


Az egyesület fiatal reménységei

A rendezvény zárásaként Komáromi Róbert, a kultúrkör elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak az emléknap létrejöttéhez és a nyári színpad kialakításához. Beszédében hangsúlyozta, a padéi közösség ereje, megújulási készsége a tevékenységében rejlik, hiszen csak azok számíthatnak segítségre és felemelkedésre, akik maguk is készek tenni másokért. Büszkén állapította meg, a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör az elmúlt 24 évben bebizonyította, összefogással a nehézségek is leküzdhetőek. Az eddig elvégzett munka erős alapokra helyezte az egyesület jövőjét, a vezetőségnek pedig vannak további elképzelései, fejlesztési tervei, melyeket a pályázati lehetőségek felhasználásával kíván megvalósítani.   


A Szikes citerazenekar Mihók Attilával


Hegyellai Tamara

Fényképezte: Szalai Attila

Kapcsolódó cikkek
Múzsaidéző
Keszég Károly újságíróra emlékeztek
2020.09.27.
LXXV. évf. 39. szám
Huszonharmadik alkalommal tartották meg Padén azt az emléknapot, melyen a falu szülöttére, Keszég Károly…
Bővebben
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..