Épített szakrális örökségünk nyomában — Kevevára
Martinek Imre
2020.10.15.
LXXV. évf. 42. szám
Épített szakrális örökségünk nyomában — Kevevára

Kevevára, Keve, Temes-Kubin, Kovin. A hajdani Temes vármegye jelentős központja, ahol egykoron Glád vezér vára is állott. Anonymus feljegyzései szerint. A közösség plébániáját természetesen ennél sokkal később, 1766-ban alapították. Első templomának megépítésére 1770-ben született rendelet, Mária Terézia császárnő regnálásának idejében. Az alapkőletétel két évvel később volt.

Október 15-e a Jézusról nevezett Ávilai Szent Teréz szűz és egyháztanító ünnepnapja. A Nagybecskereki Egyházmegye déli esperessége kevevárai templomának búcsús dátuma. A mai formájában meglevő templomot, melynek építése 1829-ben kezdődött, 1830. január 11-én áldották meg. Ugyancsak krónikák jegyzik, hogy a templom előtt idővel egy Szentháromság-szobor is emeltetett, melyet aztán (1947-ben) a hatalmi apparátus leromboltatott. A temetőben épített kápolna a településről származó plébánosok örök nyugvóhelye.

A fogyatkozó lélekszámú kevevárai hívek között az igehirdetés magyar, illetve horvát nyelven történik.  

Fényképeink a 2011., a 2012. és a 2015. évi templombúcsú idején, illetve folyó év június 10-én készültek.

Külső hivatkozások: Schematismus Statusque Dioecesis Zrenianensis, Anno Domini MMXI  

Fényképezte: Martinek Imre

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..