home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Énekesek, akik az idén már 75 évesek lesznek vagy lennének
Zvekán Péter
2021.04.23.
LXXVI. évf. 14. szám
Énekesek, akik az idén már 75 évesek lesznek vagy lennének

Annak apropójából, hogy 75 éves a Hét Nap, úgy gondoltam, összegyűjtök néhány olyan világhírű énekest, aki ugyanebben az évben ünnepli ugyanezt a számot. Akad köztük olyan, aki már betöltötte, mint Dolly Parton, van, aki nemsokára tölti, mint Cher, és említek egy olyan hatalmas alakot is, aki már sajnos nincs köztünk, pedig az idén még csak 75 éves lenne. Ő Demis Roussos.

Dolly Parton

Dolly Rebecca Parton 1946. január 19-én született Tennessee államban, és e néhány évtized alatt munkásságának köszönhetően elérte azt, hogy ő legyen a countryzene királynője. Ezt az elnevezést pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a nyolc Grammy-díj. Azért emeltem ki éppen ezt, mert az összesen negyvenhat Grammy-jelölésével Bruce Springsteen mellett ő a tizedik legtöbbször jelölt ember erre a díjra.

Rengeteg sláger került ki a kezei közül, olyanok, mint a Jolene, a Here You Come Again vagy a Two Doors Down. Természetesen ez a lista sokkal hosszabb, viszont van egy dal, melyet szeretnék külön kiemelni. Ez az I Will Always Love You, mely Dollytól valahogyan nem jutott el Európába, pedig eredetileg ez az ő száma. Meghallva ezt a dalcímet nekünk inkább Whitney Houston jut eszünkbe — a nagy sikerű Több mint testőr című filmnek köszönhetően. Már csak ezért is érdekes rákeresni az eredetire, mert lehet, hogy azt eddig sohasem hallottátok.

 

Cher

A cseroki és örmény származású, amerikai énekesnő-színésznő, Cherilyn Sarkisian LaPiere Bono Allman, ismertebb nevén Cher, 1946. május 20-án született Kaliforniában. Sokan úgy vélekednek róla, hogy ha Dolly Parton a countryzene királynője, akkor Cher a popzene istennője. Lehet benne valami, hiszen Oscar-, Emmy-, Grammy- és Golden Globe-díjat is zsebelt már be, az pedig csak hab a tortán, hogy több mint 100 millió albumot adott el világszerte.

Igazából annyira sikeres, hogy találtam egy felsorolást, melyet most megosztok veletek. Eszerint Madonna mellett ő az egyetlen, akit kétszer is Európa vezető énekesének választottak. Cher az egyetlen előadó, akinek három turnéja is szerepel a 2000-es évek legsikeresebb koncertsorozatait felvonultató listán. Believe című dala a zenetörténet harmadik legsikeresebb női slágere. Azért ez hihetetlen teljesítmény, nem?

 

Demis Roussos

A világ egyik legismertebb, görög származású énekese minden kétség kívül Demis Roussos, aki 1946. június 15-én született és 2015. január 25-én hunyt el. Az idén lenne 75 éves.

Hihetetlen visszagondolni, és lehet, sokan nem is tudják, hogy Demis Roussos annak idején az Aphrodite’s Child nevű progresszívrock-együttes frontembereként kezdte. 1971-ben szólókarrierre váltott, és a ’70-es évek egyik legjellegzetesebb popikonja lett. Az egészhez az is hozzátartozott, hogy dalait több nyelven is énekelte. Így hallhattunk tőle számokat angolul, franciául, németül, spanyolul, olaszul és persze görögül. Napjainkig világszerte több mint 60 millió albumát adták el, köszönhető mindez az olyan dalainak, mint a Forever and Ever, a My Friend the Wind, a Goodbye My Love, Goodbye vagy a We Shall Dance.

 

Kép: img.fredtvshow.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..