home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Éltetik elődeink örökségét
Borbély Tivadar
2015.10.31.
LXX. évf. 43. szám
Éltetik elődeink örökségét

Negyvenéves a muzslyai Nők Klubja — A fennállásának 125. évfordulóját ünneplő Muzslya, Közép-Bánát legnagyobb magyarlakta települése több mint húsz civil szervezettel és egyesülettel büszkélkedhet, melyek tevékenységükkel öregbítik a falu hírnevét és összekovácsolják lakosságát. Ezek közé tartozik a Nők Klubja, mely az idén ünnepli megalakulásának negyvenedik évfordulóját.

A szervezet célja a népviselet, a népi motívumok, a hímzési formák megőrzése, a kézimunkázás, az asztalterítők és falvédők készítésén kívül a muzslyai nők tehetségének, kézügyességének bemutatása egy-egy kiállításon. A hölgyek jó kapcsolatot ápolnak a helybeli Szervó Mihály Általános Iskola tanulóival és a Hófehérke Óvoda növendékeivel, fontosnak tartják ugyanis a településre jellemző népszokások és viseletek, valamint elődeink kulturális örökségének átadását a következő generációknak.

A Nők Klubja több ízben volt nemcsak részvevője, hanem házigazdája is a MIRK-nek, jelen van a Vajdasági Kézimunkázók Szövetségének rendezvényein, a Durindón és a Gyöngyösbokrétán, a budapesti Délvidéki Napokon pedig — a tanulókkal és az amatőr képzőművészekkel karöltve — a nagyanyáink hagyatékából megőrzött kézimunkákkal méltóképpen képviseli Muzslyát.

Az elmúlt négy évtizedet megidéző ünnepségen bemutatták Palatinus Aranka helytörténésznek, a klub elnök asszonyának az Így kezdődött 125 évvel ezelőtt — örökségünk című könyvét is, mely a település múltjába, illetve a Nők Klubja eddigi tevékenységébe nyújt betekintést. A könyv elején mgr. Hallai Zoltán tanácselnök, helytörténész köszönti az olvasókat, a szerző pedig a szervezet megalakulásáról, a kiállításokon való részvételről, a média szerepéről és a múltról ír, valamint megemlékezik az elhunyt tagtársakról, támogatókról is.
Az egyik legidősebb tag a nyolcvanhat éves Révész Erzsébet, aki több mint hetven éve kézimunkázik. Alkotásai eljutottak a tengerentúlra is, 2012-ben pedig önálló kiállításon mutatta be a sokévnyi szorgoskodása gyümölcsét.

A bemutatón elhangzott, hogy az eddig szerzett elismerések, díjak és serlegek azt bizonyítják, hogy a vajdasági magyarság értékeli a Nők Klubja negyvenévnyi munkáját, ez pedig arra kötelezi a tagokat, hogy még elszántabban és kitartóbban dolgozzanak.

A rendezvényt a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és Nemi Egyenjogúsági Titkárság támogatta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..