home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Élőben közvetíti XVI. Benedek temetését a közmédia
MTVA
2023.01.05.
LXXVIII. évf. 1. szám
Élőben közvetíti XVI. Benedek temetését a közmédia

A Dunán látható a korábbi egyházfő gyászszertartása, amelyet Ferenc pápa celebrál a vatikáni Szent Péter téren január 5-én, 9:30-tól. A közvetítés után dokumentumfilmmel idézik fel Joseph Ratzinger kivételes életútját.

Csütörtök reggel kísérik utolsó útjára XVI. Benedek emeritus pápát, aki 95 éves korában, a múlt év utolsó napján távozott el. A gyászmisét élőben közvetíti 9:30-tól a Duna. A szertartás történelmi jelentőségű: Ferenc pápa celebrálja, így ez lesz az első alkalom, amikor egy pápát az utódja temeti el. XVI. Benedek földi maradványait – korábbi kérésének megfelelően – a Szent Péter-bazilika kriptájában helyezik majd el.

A szertartás hosszának függvényében közvetlenül a közvetítés után, vagy a déli híradót követően a Duna műsorára tűzi a XVI. Benedek - Joseph Ratzinger története című dokumentumfilmet. Az alkotás életét, az egyházban betöltött szerepétkarrierjének főbb állomásait, pápaságának kihívásait és lemondásának okait mutatja be számos archív – köztük eddig soha nem látott – felvétellel.

A mellékelt fotón XVI. Benedek emeritus pápa fényképe a gyászmisén, amelyet emlékére mutatott be Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban 2023. január 2-án. A 95 esztendős emeritus pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 2022. december 31-én hunyt el. XVI. Benedeket, polgári nevén Joseph Ratzingert január 5-én helyezik örök nyugalomra a Szent Péter-bazilika kriptájában. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..