home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Élő örökség
Szakáll Laura
2023.09.19.
LXXVIII. évf. 37. szám
Élő örökség

Duranci Béla az örökségvédő szinonimája

Duranci Béla Szabadka első okleveles művészettörténésze volt. Hatalmas gyűjteményét azoknak az intézményeknek adományozta, amelyekben közreműködött. A Szabadkai Városi Könyvtár, a kortárs galéria, valamint a városi múzeum javára bocsátotta könyveit, folyóiratait, kéziratait, elismeréseit, díjait, valamint a birtokában lévő képzőművészeti alkotásokat. Ezáltal a város polgárai is betekinthettek mindabba az értékbe, amelyet a hatalmas lexikális tudással bíró művészettörténész az évtizedek során összegyűjtött. Az érintett intézmények összefogtak, kölcsönadták a városi múzeumnak a kollekciót, melyből kiállítás született, most pedig elkészült a katalógus is, melyet a múzeumban mutattak be a nyilvánosságnak. A tárlatot Ninkov K. Olga és Ljubica Vuković Dulić állította össze.

— Duranci Béla egész életében dolgozott, lelkes volt, pedáns és kommunikatív – mondta Ninkov K. Olga, a városi múzeum művészettörténésze. — Ő lépett rá elsőként erre az útra, első volt ugyanis a múzeumban, a valamikori Képzőművészeti Találkozóban, és elsőként dolgozott a műemlékvédelemben. A könyvei, a tanulmányai számunkra olyan várak, amelyeket mi szeretnénk élővé tenni. Ezzel a kiállítással is ezt a célt szeretnénk szolgálni. Ő már nincs az élők sorában, de a hagyatéka, a munkássága mindig közöttünk lesz. Többen folytatjuk azokat a kutatásokat, amelyeket ő elkezdett, vagy új kutatásokat végzünk, amelyekhez fel tudjuk használni az ő munkásságát is. Nagyon sokat hagyott ránk a muzeológia, a műemlékvédelem terén. Ő az örökségvédőnek a szinonimája ebben a körzetben, de a tágabb térben is. A katalógus nagyon szép vállalkozás, a múzeumtól indult a kezdeményezés, de sikerült a kollégákat megnyerni, hiszen Duranci Béla a Szabadkai Városi Múzeumnak és a kortárs galériának adományozta a képzőművészeti kollekcióját, a városi könyvtárnak pedig a szakkönyvtárát. Úgy véljük, ha a tavaly elkészült bibliográfiát bemutattuk, akkor az idén illő bemutatnunk azt a kollekciót, amelyet ránk hagyott. Ebbe kapcsoltuk be a könyvtárat is. Nagyon nagy munkát végeztek, feldolgozták mindazt, amit Duranci Béla a könyvtárnak és ezáltal a városnak, a könyvtárat használóknak is adományozott. A kiállításon viszont válogatás látható azokból a képzőművészeti alkotásokból, amelyek a tulajdonában voltak. Szerettük volna, ha az emberek adományozóként is megismerik, hiszen az adományozásnak Szabadkán egyébként is nagy hagyománya van. A II. világháború után hatalmas számban kerültek be egyéni ajándékok vagy kollekciók a múzeumba.

A katalógust a 75 éves fennállását ünneplő Szabadkai Városi Múzeum adta ki a másik két intézmény közreműködésével. A Duranci-kollekciót bemutató tárlatot a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbították, így szeptember végéig tekinthető meg a válogatás — tudtuk meg Mihájlovity Bába Anikó igazgatótól.

Duranci Béla, a múzeum, egyúttal a város első művészettörténésze, 1931-ben született és 2021-ben hunyt el. 1959 és 1975 között tevékenykedett a múzeumban, melynek 1969-től 1971-ig az igazgatója is volt. 1980-tól a nyugdíjaztatásáig a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézetben dolgozott. A vajdasági szecesszió avatott szakemberévé vált.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..