home 2024. május 21., Konstantin napja
Online előfizetés
„Élő közösség vagyunk”
Farkas Zsuzsa
2012.11.21.
LXVII. évf. 47. szám
„Élő közösség vagyunk”

Megújult templombelsővel, igényes műsorsorozattal, új szellemiség előrevetítésével zárult a kertvárosi Munkás Jézus-templom 80. jubileumának éve

Vadonatúj villamoshálózatot, fűtést és hűtést, új szigetelést, oltárt, szószéket, gyóntatószéket, szigetelt és díszes ablakokat, a régi mellé két új harangot, udvari Szűz Mária-szobrot, díszkivilágítást kapott a kertvárosiak szeretett 80 éves kistemploma, amelyre mindeddig inkább az imaház meghatározás illett csupán, s amelynek neve is: a Munkás Jézus — mely a templomnevek között sokáig egyedüli volt a világon — szerénységre, s arra vall, hogy a munka legszentebb példaképe, Jézus földi életének egy részében maga is gyakorolta a kétkezi munkát. Meg arra is, hogy a városnak ma már ezt az egyik legszebb részét valaha szegény munkáscsaládok, napszámosok, kisvállalkozók, kishivatalnokok lakták, akik az egyenlőséget, az emberszeretetet hirdető krisztusi ige szellemében kezdték építeni imaházukat, az Isten és az ember találkozásának helyét. Nem az a fontos, gondolták, hogy fényűző legyen a templom, hanem hogy szentmiséjük legyen, ahol felemelhetik lelküket a Teremtőjükhöz. Ez a gondolat köszön vissza az 1931 novemberi templomavatóra megjelent újságcikkből is: „Krisztus volt az, aki nem tett különbséget szegény és gazdag között, aki nem a hatalmasok erejétől tette függővé működését. Ő karolta fel először a nincstelenek tömegét, tanítója volt az egyszerű népnek (...), minden szava az emberi önzés túlkapásait ostorozta. Szeretetre intette az emberiséget: könyörületes, megbocsátó, testvéri szeretetre.”
S hogy a kertvárosiak a plébánosaikkal együtt mindvégig a szívükön viselték/viselik kistemplomuk sorsát, bizonyítja magának az épületnek és a templom szellemiségének a 80. évforduló alkalmából való megújulása is. A msgr. Slavko Večerin általános püspöki helynök vezette vasárnapi ünnepi nagymisét megtisztelte jelenlétével Pásztor István, a Tartományi Képviselőház, illetve a VMSZ elnöke, dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Kern Sólya Mária, a szabadkai képviselő-testület elnöke, Kern Imre, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettese, dr. Tóth Anikó, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzul asszonya, dr. Korhecz Papp Zsuzsanna (aki szaktanácsaival sokat segített a templom csinosításában), dr. Csúszó Dezső, a 75. évfordulóra készült monográfia szerkesztője és más jeles személyiségek, valamint egyszerű emberek, mesterek, akik ötleteikkel, tanácsaikkal, akár kétkezi önkéntes munkával vagy a pénztárcájukhoz mért anyagi segítséggel hozzájárultak a felújításhoz. Szakály József plébános megköszönve mindenkinek a hozzájárulását, örömmel nyugtázta, hogy „élő közösség” vagyunk, s kifejezte reményét, hogy a közeljövőben a templom udvarában fölépülhet az új hittanterem is, amely a közösség további megerősítését szolgálja majd.
„Egy rendben tartott templom sugárzik” — mondta találóan a plébános úr, s az igényes ünnepségsorozat megrendezésével világos példáját adta annak, hogy ő miként képzeli el a közösségépítést, a közösség művelését, felemelését a közös imádkozáson túl. Fiatalos lendülettel szélesre tárta a templom kapuját a művészetek: a zene, az irodalom, a képzőművészet, akárcsak a tudományok művelői előtt. A hittanosoknak versösszeállítással és koncerttel, tábortűzzel kedveskedett a templomudvarban, meghívta a Csáth Géza Művészetbaráti Kört, hogy Horváth Emma rendezésében vegyen részt Erika Mitterer Das Sichere — A bizonyosság c. kétnyelvű verseskötetének, vallási lírájának a bemutatásában — a fordító/szerkesztő Bata Jánossal dr. Hózsa Éva beszélgetett, az est zenei betétjeit orgonán maga a plébános úr játszotta mesteri fokon, majd csütörtökön találkozhattunk Gubena Éva nagyszerű csantavéri Musica Viva kamarakórusával  (feledhetetlen élményben volt részünk), s ugyancsak ekkor hallhattuk Dévavári Beszédes Valéria élvezetes előadását városunk templomainak a történetéről. Pénteken mgr. Gordana Prćić Vujnović tartott előadást és a Collegium Musicum Catholikum kórus koncertezett Miroslav Stantić vezényletével. A hosszú, fáradságos, de elkötelezetten és lelkesen végzett munkának beérni látszik a gyümölcse. További jó szelet, kitartást, sok-sok jóindulatú, tiszta lelkű, segítőkész embert kívánunk ehhez a nagyszerű közösségépítő tevékenységhez.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..