home 2024. május 11., Ferenc napja
Online előfizetés
Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállítás, 2020
2020.01.09.
LXXV. évf. 1. szám
Élő Népművészet Országos Népművészeti Kiállítás, 2020

A fenntartható hagyomány

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a XVII. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre pályázatot hirdet a tárgyalkotó népművészet, népi kismesterségek következő ágaiban: történeti és paraszti hímzés, csipke, kékfestő, viselet, lábbelikészítés, népi ékszer, szőttes, nemez, faművesség (használati tárgyak, bútorok, játékok), csont- és szarufaragás, bútorfestés, kovácsmesterség, késes mesterség, fazekasság, kályhásság, bőrművesség, szalma-, csuhé-, gyékény-, káka- és vesszőfonás, mézeskalács, hímes tojás és gyermekjáték.

Külön pályázati kategóriaként hirdetjük meg az egy-egy tájegység, település hagyományos kultúrájából merítő, innovációra épülő „helyi termék — helyi érték” kollekciót, mely emblematikusan fejezi ki és hirdeti a település vagy tájegység helyi kézműveshagyományát.

— Olyan alkotásokat várunk, amelyek a hagyományos népművészetből merítenek, de a XXI. század kihívásainak megfelelően illeszkednek be környezet-, lakás- és viselet-, ajándéktárgy-kultúránkba. A kézműveshagyomány újszerűen megfogalmazott formában és funkcióban jelenjen meg használati tárgyakon. Különös tekintettel várjuk azokat a tárgyakat, funkcionálisan összetartozó tárgyegyütteseket (lakókörnyezet, gyermekszoba, konyha, étkező, szoba berendezése, öltözékek stb.), amelyek több mester együtt gondolkodásával, együttműködésével jöttek létre.

— Nagyméretű alkotások (épületdíszek, településbútorok, játszóterek és más köztéri alkotások) jó minőségű, nagy méretű fotódokumentációit tudjuk majd kiállítani.

— Pályázni új művekkel lehet, a 2015 óta megrendezett országos szakági pályázatokon szerepelt vagy díjazott alkotásokkal, és népi iparművészeti zsűriszámmal ellátott alkotással is, hiszen célunk az elmúlt öt év legszínvonalasabb népi kézművesalkotásainak reprezentatív bemutatása.

— A KÉZ|MŰ|REMEK kiállításon szerepelt alkotásokkal nem lehet pályázni!

— A pályázat lebonyolítása az eddigi gyakorlatnak megfelelően kétfordulós. A dél-alföldi régióból és a Vajdaságból érkező alkotások zsűriztetését, valamint a regionális kiállítás koordinálását a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a vajdasági alkotások begyűjtését és Békéscsabára való szállítását pedig a Hagyományok Háza vajdasági hálózata végzi 2020. május 20-ától 28-áig.

2020. június 13-án és 14-én zsűrizik a tárgyakat Békéscsabán, majd 2020. július 13-án rendezik meg a regionális kiállításmegnyitót, szeptemberben a Hagyományok Háza az országos kiállításra kiválogatott alkotásokat Budapestre szállítja, ahol 2021 tavaszáig lesz látható a tárlat a Hagyományok Házában és a Népi Iparművészeti Múzeumban.

Jelentkezési határidő: 2020. március 10-e. A nyomtatható jelentkezési lap a www.vmmi.org oldalon érhető el, illetve elektronikusan is kitölthető a bit.ly/ONK2020 címre kattintva.

További információért keressék Nádi Karolinát Zentán, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetben (Posta utca 18.) vagy a nadi.karolina@hagyomanyokhaza.hu e-mail-címen, illetve a 063/563-115-ös telefonszámon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..