home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Élő Népművészet
Csermák Zoltán
2021.04.21.
LXXVI. évf. 16. szám
Élő Népművészet

A Hagyományok Házában nyílik meg a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás

Április 22-én online nyílik meg a XVII. Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállítás, amely a Kárpát-medencei kézművesek ötévente megrendezett legnagyobb seregszemléje. A több mint másfél ezer népművészeti alkotást felvonultató országos tárlatnak a Hagyományok Háza ad otthont, a kiállítást Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató nyitja meg

A legmívesebb népművészeti alkotásokat bemutató Élő Népművészet – Országos Népművészeti Kiállítást 1973 óta idén 17. alkalommal szervezik meg, amelyre a kézművesek, alkotóközösségek, népi iparművészek remekei kétlépcsős pályázat útján kerülhetnek be. A tárlat ötévente bemutatja az adott időszakban készült legmívesebb, legszebb népművészeti alkotásokat a Kárpát-medencéből. Idén a Hagyományok Háza ad otthont a népi kézművesek legkiemelkedőbb seregszemléjének, amelyre 464 egyéni alkotó, 37 szakkör és 27, kifejezetten erre a pályázatra alakult alkotóközösség 1533 pályamunkáját válogatták be. Ezek a számok annál inkább figyelemreméltók, mert a 2018-ban a Műcsarnokban megrendezett Népművészeti Szalonon kiállított tárgyak nem kerülhettek be az idei kiállításra

A népművészetből táplálkozó tárgyalkotó mozgalom erejét mutatja, hogy az elmúlt fél évszázadban ötévente, újonnan készített minőségi tárgyakkal képes megtölteni több száz négyzetméteres kiállítótereket, és az elkészült tárgyak a 21. századi életmód minden területén hasznosíthatók. A kiállításon tájegységi és tematikus blokkokban láthatók a szebbnél szebb lakástextilek, viseletek és mai ruhák, lábbelik, bútorok, ékszerek, konyhai eszközök, kerámiák, játékok, hangszerek és még számos használati és dísztárgy a Hagyományok Háza három szintjén és a Fő utca 6. szám alatti Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

A pályázat kiírásában és megszervezésében a budapesti Hagyományok Házával a Népművészeti Egyesületek Szövetségének tagszervezetei, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány és a szintén erdélyi Kallós Zoltán Alapítvány működött együtt. Hazánkban Zalaegerszegen, Szekszárdon, Székesfehérváron, Zsámbékon, Mezőkövesden, Berettyóújfaluban és Békéscsabán, valamint idén először Erdélyben szerveztek regionális kiállítást a helyben összegyűlt legszebb munkákból. A helyi kiállításokat egy központi zsűri látogatta végig és válogatta ki a budapesti kiállítás anyagát.

A kiállítás alkotóit díjazzák is, a legnagyobb értékű elismerés a Gránátalma díj, amellyel idén 35 alkotót díjaztak, és ezen felül közel 150 arany, ezüst és bronz oklevelet ítéltek oda a legkiválóbb népművészeknek és alkotóközösségeknek. A  Folktrend díjat a kiemelten innovatív alkotásoknak ajánlotta fel az Agrárminisztérium. A nagyszabású díjátadót egy későbbi időpontban, a korlátozások feloldása után rendezik meg.

A Hagyományok Háza Facebook- és Youtube-csatornáján április 22-én 18 órakor látható online kiállításmegnyitón köszöntőbeszédet mond Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató, Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, színpadra lép a Magyar Állami Népi Együttes. A szervezők remélik, hogy a nagy gonddal válogatott és berendezett kiállítás hamarosan személyesen is megtekinthető lesz, egészen augusztus 24-éig.

A pályázat és a kiállítás társzervezője, valamint szakmai partnere a Népművészeti Egyesületek Szövetsége. Támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Csoóri Sándor Alap.

 

További információ: Adonyi Adrienn 0630 487 5131 adrienn.adonyi@gmail.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..