Élménypedagógiai képzés a szórványban
Kónya-Kovács Otília
2015.04.15.
LXX. évf. 15. szám
Élménypedagógiai képzés a szórványban

A Nagybecskereki Módszertani Központ szervezésében a tavaszi szünidőben háromnapos akkreditált továbbképzést tartottak a szórványban dolgozó pedagógusok részére. Ebben az évben ez az első ilyen program, melyet még egy hasonló követ április végén.

Az élménypedagógiai képzés a játék köré fonódik, a címe pedig találóan: Ahol a csodák kezdődnek. Besnyi Szabolcs tréner ennek kapcsán elmondta, hogy ha a részt vevő pedagógusok ki tudnak lépni a komfortzónából, ha el tudják hagyni a megszokottat, akkor ott kezdődik a „csoda”, melyet munkájuk során is fel tudnak használni. Az összejövetel fő célja, hogy a pedagógusoknak megtanítsák, hogyan használhatják fel a különféle játékokat a tanórán vagy a szabadidős program keretében. Persze az élménypedagógiai foglalkozások esetében nemcsak a játék öröméért játszanak, hanem azért is, hogy fejlődjenek, és a gyerekek saját tapasztalataik által, maguk vonják le a következtetéseket.

Pozsár-Halász Éva erzsébetlaki tanítónő elmondta, hogy évekkel ezelőtt már volt egy hasonló képzésen, és az ott megtanult játékokat, foglalatosságokat mindmáig alkalmazza. Szerinte a kis létszámú osztályokban a dinamikusabb órák megtartása érdekében fontos, hogy időnként fokozza a diákok figyelmét egy-két játékkal. Így a tanagyag is érdekesebbé válik számukra.

Váci Magdaléna muzslyai tanítónő hozzáfűzte: ezeknek az alkalmaknak megvan a gyakorlati előnyük, hiszen egy-egy játék bármelyik órán hasznos lehet. Ha a gyerekekkel ilyen módon dolgoznak fel bizonyos témákat, annyira megszokják, hogy szinte már várni fogják az újabbnál újabb játékszerű foglalkozásokat. A játékközpontú képzésre 22 óvodapedagógust, tanítót és tanárt fogadtak, akik mind a környező településekről, Erzsébetlakról, Lukácsfalváról, Szentmihályról, Muzslyáról és Nagybecskerekről érkeztek. Mint mindig, ezúttal is nagy volt a túljelentkezés, ám az anyagi korlátok miatt most csak ennyien vehettek részt az érdekes eseményen. Április végén a Nagybecskereki Módszertani Központ újabb akkreditált továbbképzést szervez, melyen magyartanárok részvételére számítanak.

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..