home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Éljenek a művésznők!
Bíró Tímea
2020.03.23.
LXXV. évf. 12. szám
Éljenek a művésznők!

Talán a nőnap, talán a tavasz megérkezése miatt, márciusban a nők kerülnek a figyelem középpontjába. A Szabadkai Kortárs Galéria a hölgyek iránti tiszteletét fejezi ki a Művésznők című kiállítással, mely március 11-én nyitotta meg a kapuit. A tárlat nem pusztán egy kiállítás, hiszen általa egy áttekintést is kaphatunk az intézmény teljes történelméről, korszakairól.

A Szabadkai Kortárs Galéria gyűjteménye körülbelül 1400 műalkotással büszkélkedhet. Számtalan művésznő gazdagítja egy-egy alkotásával, melyben jelen van a festészet, a szobrászat, a kerámia, a grafika, valamint az új média is.

A kiállítás feleleveníti, leporolja és újraéleszti az egykor született alkotásokat, művészi utakat, alkotói korszakokat, fázisokat. Olyan alkotóemberekét, akik új értékeket teremtettek, a művészet határait feszegették, a munkájuk révén meg mertek szólalni, mertek úttörők lenni, és mély nyomot hagytak maguk után.


Jasmina Jovančić Vidaković és Kucor Tamara (a szerző felvételei)

A tárlatot Kucor Tamara nyitotta meg, aki a KGSZ gyakornok kurátora:

— A március mindig a nők jegyében telik, attól függetlenül, hogy történelmi alakokról vagy a napjainkban aktív személyekről van szó. Kiváló alkalomnak találtuk, hogy bemutassuk azoknak a művésznőknek az alkotásait, akiknek a művei megtalálhatóak a kortárs galéria gyűjteményében. Ezen a tárlaton 55 művésznőtől láthatunk egy-egy alkotást, mely által képet kapunk az intézmény történelméről és múltjáról is. Az intézmény kialakulásának ideje egybeesik a gyűjtemény formálásával is.


Olivera Kangrga alkotása

A kurátor elmondta, hogy az alkotások két módon kerültek a gyűjteménybe, méghozzá felvásárlás és ajándékozás útján.

— Vannak olyan alkotók, akik tudatában vannak, hogy mivel jár egy közgyűjteményben képviselve lenni, és sosem tudni, hogy milyen kontextusban lesz újra aktuális egy mű. Az itt látható alkotások közül is sok először van kiállítva azóta, hogy a gyűjteménybe került. A galériában hagyomány volt, hogy a nőnap alkalmából egy női alkotó mutatkozott be önálló tárlattal, vagy pedig több női alkotó számára szerveztek kiállítást. A gyűjteményben szereplő női alkotók műveiből először 1982-ben nyílt tárlat. Csaknem negyven év telt el azóta, a gyűjtemény megduplázódott, így már időszerű volt a kiállítás összeállítása.

A galériában olyan művésznők munkái kerültek a közönség elé, akiknek az alkotótevékenysége meghatározta a XX. század második felének hazai művészeti szcénáját, illetve az aktív kortárs alkotóművészek is képviseltették magukat.

Az ilyen tárlatok által egyértelművé válik a galériák szerepének fontossága, melyek nemcsak bemutatják, hanem archiválják és dokumentálják is a képzőművészeti alkotásokat. A művésztelepeken született munkáknak a galériákban lesz utóéletük, méltó helyük.


Zlata Baranji Markov alkotása

A tárlaton a következő művésznők alkotásai láthatóak:

Nada Alavanja, Snežana Alimpić, Makedonka Andonova, Zlata Baranji Markov, Biserka Baretić, Bencsik Klára, Kosara Bokšan, Beba Bredan, Ana Bukvić, Jelena Ćirković, Vera Dajht Kralj, Desa Đurović Tomić, Đurđena Haramija Zaluški, Ljiljana Horvat Vidić, Slavica Janeslieva, Milena Jeftić Ničeva Kostić, Olga Jelić Kucina, Jasmina Jovančić Vidaković, Darija Kačić, Edita Kadirić, Olivera Kangrga, Nives Kavurić-Kurtović, Renata Koler, Ksenija Kovačević, Ljiljana Krtinić, Lana Lišić, Nada Lukezić, Adrijana Maraž, Nemes Fekete Edit, Ankica Oprešnik, Marija Orthaber Godina, Peić Sagmajster Laura, Jasmina Pejčić, Pesti Emma, Marina Petru, Gordana Popović, Bogdanka Poznanović, Radmila Radojević, Maja Rakočević Cvijanov, Ranka Lučić-Janković, Razija Vila-Poznovija, Mira Sandić, Jelena Sredanović, Ivana Stanković, Milica Stevanović, Vera Stevanović, Suhajda Zita, Szántó Sarolta, Mirjana Šipoš, Slobodanka Šobota, Katarina Tonković Marijanski, Melinda Torok, Lea Vidaković, Milica Vojvodić, Venija Vučinić Turinski, Svetlana Ždrnja.

A tárlat március és április folyamán tekinthető meg az intézményben.


Mira Sandić: Játék és növekedés

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..