home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Életre segítelek
Bíró Tímea
2023.11.15.
LXXVIII. évf. 46. szám
Életre segítelek

A nagykönyv szerint egy várandósság 40 terhességi hétig tart, de az is normális jelenség, ha a baba úgy dönt, hogy néhány héttel korábban vagy később indul meg az anyaméhből a nagyvilágba.

A legtöbb esetben a babának jó dolga van a méhben, ahol melegség, biztonság, kellemes félhomály és édes magzatvíz veszi körül, így érthető, ha nem siet a világrajövetellel. A csecsemő túlhordása inkább a kismamát zavarja, mintsem a babát, aki — ahogy mondani szokták — él, mint hal a vízben. Bizonyos állapotok, a sok stressz, a túlzott fizikai aktivitás következtében idő előtti méhnyakrövidülés és méhszájtágulás, a dohányzás, a droghasználat, a méhlepény hirtelen leválása, az ikerterhesség, az anya krónikus betegsége vagy a magzati rendellenesség viszont koraszülést eredményezhet, mely sok jövendőbeli szülő félelme. Koraszülöttnek a 37. várandóssági hét előtt vagy a 2500 gramm alatti súllyal megszületett babákat nevezzük.

2011 óta november 17-én ünnepeljük a koraszülöttek világnapját, mely arra irányítja rá a figyelmet, hogy az egészségügyi dolgozók milyen odaadóan küzdenek azért, hogy az idő előtt született babákat életben tartsák és megerősítsék. A világ számos területén ezen a napon lila fénybe öltöztetik az épületeket. A várandósság korábbi befejeződése egyfajta sokk a szülők számára, és a gondtalan örömöt beárnyékolja az aggodalom, hogy a kisbabájuk minden szerve megfelelően fejlődjön, és a korai világrajövetel ne okozzon maradandó károsodást. A kutatások és a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a 37. terhességi hét előtti megszületés miatt az idegrendszer nem tud a fejlődés megfelelő szintjére érni, de különleges terápiával ez is orvosolható. Kiemelten fontos, hogy a baba mekkora súllyal születik, mert minél nagyobb a testtömege, annál több esélye van az életben maradásra és a gyors fejlődésre. A koraszülött babák 12—18 hónapos korukra behozzák a lemaradásukat.

A baba megfelelő egészségügyi ellátása és felügyelete mellett nagyon fontos a szülők támogatása és biztatása is, hiszen nehezített helyzetben lépnek az egyébként is ismeretlen szülőség útjára. A kezdeti nehézségek ellenére a koraszülöttek is teljes életet élhetnek szerető családjuk körében, és a közös történetük talán még erősebb köteléket hoz létre a szülő és a gyermek között.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..