home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Életörömöt hozó szelek
Bíró Tímea
2023.08.07.
LXXVIII. évf. 31. szám
Életörömöt hozó szelek

Palicson 1897 óta működik a vitorlásklub, mely a nyári vitorlástáborok által szeretteti meg a fiatalokkal a vitorlázást, így sokan a klub tagjává és sportolójává válnak, akiknek szép eredményeiről már többször olvashattak lapunk hasábjain. Harangozó Viktor, a Széltoló vitorlás hajó kapitánya és a vitorlástábor vezetője szerint aki egyszer kipróbálta ezt a sportot, az nem hagyja abba, és még ha nem is sportolóként száll hajóba, rekreációs szinten rendszeresen keresi a széllel való játékot.

— Annak ellenére, hogy a vitorlázás Palicson több mint százéves múltra tekint vissza, én nagyon sajnálom, hogy a szabadkaiak ez alatt a hosszú idő alatt nem fogták fel ennek a jelentőségét és azt, hogy ez egy kincs. Aki kipróbálja a vitorlázást, az a szerelmesévé válik, hiszen egy olyan élményt kap cserébe, amely megnyugtat és kikapcsol. Van erre egy konkrét példám is: hatvan évvel ezelőtt az orvosok a magas vérnyomásra a vitorlázást írták ki terápiaként. Jómagam gyerekkoromban próbáltam ki a vitorlázást, mely egy időre szünetelt, de a széllel állandó kapcsolatban voltam, mert kitesurföztem, és el is utaztam néhány évre a Karib-szigetekre egy kitesurfparadicsomba. Négy-öt évvel ezelőtt egy hullámvölgy vezetett el ahhoz a döntéshez, hogy visszatérjek a vitorlázáshoz. Egy hiánypótló tevékenységet indítottam el, korábban ugyanis nem volt lehetőség sétahajókázásra Palicson — mondta el Harangozó Viktor, aki azon dolgozik, hogy a vitorlázás szeretetét minél több embernek átadhassa.


Harangozó Viktor

Kiemelte, az utánpótlás-nevelés nagyon fontos, erre pedig kiváló lehetőséget nyújt a nyári vitorlástábor, ahol a gyerekek az alapoknál kezdhetik a sportág megismerését.

— A vitorlástábor mindig nyáron van, ez főként az időjárás miatt alakult így. Mivel meleg a levegő, a szülőknek nem kell professzionális felszerelést vásárolniuk a gyereknek. Nem lehet alsó vagy felső korhatárhoz kötni, hogy mikor érdemes elkezdeni vitorlázni, ez a gyerek érettségétől függ. Egy komplex sportról beszélünk, mely nagy fokú koncentrációt, sok gondolkodást igényel, több paramétert kell egyszerre észben tartani. Rengeteg tudást adhat ez a sport, de nagy összpontosításra van szükség. Képzeljük csak el, hogy egy tízéves gyereknek kell úgy irányítania a hajót, hogy közben próbál együttműködni a természeti elemekkel. Ez nagyon kihat az önbecsülésre, az önmagába vetett hitére, és a csapatjátékra is szükség van közben, mivel egyedül nem lehet letenni a hajót, vagyis le lehet, csak sokkal körülményesebb. Én úgy gondolom, hogy aki Palicson tanul meg vitorlázni, az tudni fog a világ minden pontján, mégpedig azért, mert a tavon gyakran változik a szélirány 10-15 fokot is. Emiatt nemcsak az állandó figyelemre van szükség, hanem taktikus előre gondolkodásra is. Természetesen a vízen is vannak közlekedési szabályok, melyeket be kell tartani — tudtuk meg a tábor vezetőjétől.


A gyerekek a kötélcsomózást tanulják

Az idén nyáron eddig négy csoport fejezte be a tanfolyamot, melynek díja egy étkezéssel együtt 8000 dinár. Maximum 12 fő vehet részt a táborban, ők öt napon át 10-től 16 óráig ismerkednek a vitorlázással. Viktornak egy segédje is van, jelenleg Marton Máté személyében, így ketten gondoskodnak a táborozók biztonságáról.


A múlt héten táborozó csapat

— Minden tábor úgy kezdődik, hogy megismertetjük a gyerekekkel a hajó részeit, megmutatjuk, hogyan kell összeszerelni a járművet. Először vitorla nélkül szállunk a vízre, hogy ráérezzenek a kormánymozgatásra. Igyekszem úgy kirakni a bóját, hogy oldalszélben tudjanak a vitorlával együtt gyakorolni, mert úgy egyszerűbb. Fontos, hogy ezt addig gyakorolják, ameddig valamennyire magabiztosak nem lesznek, de ez minden sportágban így van. Az autóvezetésnél is sok kilométert kell megtenni ahhoz, hogy már ne nézzünk le a váltóra sebességváltás közben. Azt látom, hogy a legtöbben a hajó felborulásától félnek, és azt kell mondanom, hogy a felborulás a játék része, nem pedig a vége. Szimuláljuk a borulást, hogy ne érje őket váratlanul, ha ez megtörténik. Ilyenkor csak vissza kell fordítani a hajót, kimerni belőle a vizet, és menni tovább. Sokan azt hiszik, hogy a vitorlázás csak a fiúkat érdekli, pedig ez nem így van, lányok is jönnek, a csoportban pedig most is három nyelven folyik a kommunikáció, magyarul, szerbül és angolul, mivel mindig van külföldi táborozó is. Budapestről, Krakkóból, Angliából is jöttek már, de Ausztriából is jelentkezett érdeklődő. Mentőmellény nélkül senkit nem engedünk a víz közelébe, ügyelünk a biztonságra, de az úszástudás természetesen elengedhetetlen a táborban való részvételhez. Semmi előtudás nem kell, azt azonban fontos tudni, hogy erős szélben fizikailag megterhelő tud lenni a vitorlázás, de ezt is meg lehet szokni. A sportvitorlázás esetében sokkal nagyobb a terhelés, hiszen a kisiklás előidézése érdekében a nagy szélben az egész testünkkel kell egyensúlyban tartani a hajót. Mozgássérültekkel még nem foglalkoztunk, de a terveink között szerepel, hogy számukra is kinyitjuk ennek a világnak a kapuit.


Várakozó vitorlás hajók

Aki elvégzi a tanfolyamot, és a jövőben is szeretne vitorlázással foglalkozni, az minden hétvégén megteheti a vitorlásklub edzésein. A szezon áprilistól november elejéig tart, így bőven van alkalom a sportág elsajátítására és arra, hogy az illető élményeket szerezzen a vízen.

A következő két csoport augusztus 14-én és 21-én indul, Harangozó Viktor pedig várja a vitorlázni vágyó fiatalokat.

Fényképezte: Bíró Tímea

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..