Életfogytiglanit az elvett életért
Fehér Márta
2017.11.17.
LXXII. évf. 45. szám
Életfogytiglanit az elvett életért

Mit lép az állam?

Nem hivatalos adatok szerint 150 000-en írták alá azt a kezdeményezést, amellyel a Tijana Jurić Alapítvány tényleges életfogytiglani börtönbüntetést követel a gyerekgyilkosoknak. Most a törvényhozáson a sor, a büntető törvénykönyvet ugyanis a parlament módosíthatja — ha akarja. Korábban Aleksandar Vučić, akkor még kormányfőként, azt nyilatkozta, nem szeretne felelőtlen ígéretet tenni egy olyan kérdésben, amely nem tűnik reálisnak. Ő személy szerint készen áll, viszont a kérdést meg kell vitatni a szakértőkkel, a legfontosabb ugyanis, hogy a jogrend ne sérüljön. Az alapítványban ennek ellenére bizakodóak, azt mondják, ennyi polgár véleményét nem lehet megkerülni.

Szerbia negyven városában állított pultot a Tijana Jurić Alapítvány, október utolsó hetében önkéntesek százai gyűjtötték az aláírásokat annak érdekében, hogy az állam módosítsa a büntető törvénykönyvet, azaz bevezesse a tényleges életfogytiglani börtönbüntetést, hogy a gyermekgyilkosok ne kerülhessenek feltételesen szabadlábra.

Időről időre borzalmas gyermekgyilkosságok rázzák meg az országot. Anđelina Stefanović, Katarina Janković, Ivana Podraščić, Tijana Jurić, Dušica Ilić, Marija Jovanović, Dragana Ćirić, Milica Barašanin... — szembesít a gyermekáldozatok névsorával az alapítvány tájékoztató kiadványa. Szerbiában a jelenleg kiszabható legsúlyosabb büntetés negyven év elzárás. 67 személyre mondták ki ezt az ítéletet 2002 óta, amikor is Jugoszlávia eltörölte a halálbüntetést. A törvény szerint a büntetés kétharmadának letöltése után az elkövető feltételesen szabadon bocsátható. Az alapítvány szerint itt az ideje, hogy az állam felülbírálja a jelenlegi rendszert és annak hatásait, arra hivatkozva, hogy a gyermekgyilkosságok elkövetői általában fiatalok, így szabadulásuk után, visszatérve a társadalomba, újabb bűntényeket követhetnek el — amire akadt is példa.

Igor Jurić, az alapítvány elnöke (a meggyilkolt Tijana Jurić édesapja) május elején már kezdeményezte a büntető törvénykönyv módosítását, viszont a képviselőház nem tűzte napirendjére a javaslatot. Az aláírásgyűjtéssel azt szerette volna nyomatékosítani, hogy társadalmi igényről van szó, melyet a törvényhozásnak kötelessége figyelembe venni. Az alapítvány elnöke előzetesen azt nyilatkozta, egy hét alatt félmillió aláírást gyűjtenek össze országszerte. Az egyhetes megmozdulás után közölték, a standoknál 93 000 polgár támogatta a kezdeményezést, mely szerint ha valaki gyermeket, kiskorút vagy várandós nőt öl meg, akkor tényleges életfogytiglanit kapjon, feltételesen se lehessen szabadlábra helyezni. Szabadkán egyébként valamivel több mint 2000-en írták alá a kezdeményezést...

Danijela Jurčak, a Tijana Jurić Alapítvány programkoordinátora megkeresésünkre csütörtökön azt mondta, az első becslések szerint összesen mintegy 150 000 aláírásról beszélhetünk, hiszen az irodába még mindig érkeznek küldemények az önkéntesektől, akik azokban a városokban gyűjtötték háztól házig járva az aláírásokat, amelyekben logisztikailag nem tudták megszervezni a pultállítást.

— Az első adatok 93 000 aláírásról szóltak, ez a szám a standokon összegyűjtött támogatói aláírásokat fedi. Viszont még mindig érkeznek be ívek azokról a településekről, ahol nem állítottunk pultot. Nem szeretnék találgatni, de becsléseink szerint 150 000 aláírást gyűjtöttünk össze. Ez nem kevés, hiszen már 30 000 is elegendő ahhoz, hogy a kezdeményezés a parlament elé kerüljön. A félmillió is meglehetett volna, ha minden állampolgárhoz el tudtunk volna jutni. Folyamatosan hívtak bennünket a polgárok, még a késő esti órákban is, arról érdeklődve, hogyan tudnának csatlakozni a kezdeményezéshez. Az online petíciót sokan szorgalmazták, főleg ott, ahol nem tudtuk megszervezni az aláírásgyűjtést, viszont ez a megoldás jogilag nem érvényes. Rengeteg aláírást gyűjtöttünk össze, ez egy hatalmas jelzés, hogy a módosítást végre kell hajtani. Bebizonyosodott, hogy a polgárok körében ezen a téren hatalmas az elvárás. Ami még ránk vár, hogy az aláírásokat átadjuk a parlamentnek, a többi pedig már a politikusoktól függ. Reménykedünk, hogy megértik a polgárok, a nép akaratát. Ezúttal is optimisták vagyunk. Ha nem volnánk azok, nem is fogtunk volna bele ebbe a hatalmas projektumba. Bízunk benne, hogy a parlament napirendjére tűzi a kérdést, a képviselők megvitatják, majd megszavazzák a büntető törvénykönyv módosítását, azaz bevezetik a szerbiai jogrendbe a tényleges életfogytiglani börtönbüntetést.

Korábban Aleksandar Vučić, akkor még kormányfőként, úgy vélekedett, hogy noha az emberek részéről ez jogos elvárásnak tűnik, a kérdés korántsem ilyen egyszerű. Szakemberekkel kell egyeztetni, a legfontosabb ugyanis, hogy a jogrend ne sérüljön. A szakértők véleménye pedig megoszlik a témában: amíg némelyek teljesen elfogadhatónak tartják a tényleges életfogytiglanit, addig mások azt hangsúlyozzák, hogy egy ilyen büntetés nem emberi, nem keresztényi, hiszen nem ad esélyt a megbánásra, a jó útra való térésre. Igor Jurić ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, az elnöki kegyelem intézményének köszönhetően ez a lehetőség is megvan, így az ország az európai elvárásokat is teljesíti.


A nyitókép Szabó Attila felvétele

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..