home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Életfogytiglan
2017.09.25.
LXXII. évf. 38. szám
Életfogytiglan

​​​​​​​A gyermekgyilkosok a legszigorúbb büntetést kapnák — Régi-új migránsútvonal a szomszédban

A gyermekgyilkosok a legszigorúbb büntetést kapnák

A Tijana Jurić Alapítvány október 23-án aláírásgyűjtést tart a gyermekgyilkosok életfogytiglani börtönbüntetésének bevezetéséért — jelentette be Igor Jurić alapító. A Biztonság és felelősség 2017 nevű konferencián Jurić elmondta, hogy az aláírásgyűjtést Szerbia 30 városában szervezik meg, és legalább 500 000 aláírásra lesz szükség. Májusban az alapítvány beadott egy törvénymódosítási javaslatot Maja Gojković házelnöknek, de eddig még nem került sor érdembeli változásokra. Jurić azt nyilatkozta, hogy sikerült elérni, hogy ha bejelentik egy gyermek eltűnését, a rendőrség azonnal reagál, és nyomozásba kezd. „Többé nem is kérdés, hogy esetleg gyermeki csínyről vagy kamaszkori dacból bekövetkezett eltűnésről van szó, mivel a bejelentés után automatikusan keresni kezdik a gyermeket.” Emellett Nebojša Stefanović belügyminiszter elmondta, hogy 24 órás ügyeletben országszerte 2000 rendőr áll azonnali rendelkezésre a kiskorúak eltűnésének felderítésére, valamint 410 képzett rendőr riasztható a családon belüli erőszak esetén. Stefanović emlékeztetett, hogy ettől az iskolaévtől a negyedikes és a hatodikos diákok új iskolai tantárgy keretében kapnak felvilágosítást a közlekedésbiztonságról, az erőszakról, a drogellenes prevencióról, az interneten leselkedő veszélyekről és a családon belüli erőszakról. (Politika)

Régi-új migránsútvonal a szomszédban

A balkáni migránsútvonal — mely Törökországon, Görögországon, Macedónián és Szerbián át vezetett Nyugat-Európába — néhány hónapja mintha megszűnt volna, most viszont a jelek szerint egy új van születőben. A főleg Irakból és Iránból érkezők egyre gyakrabban választják a Fekete-tengert és Romániát. Ez az útvonal azután vált népszerűvé, hogy májusban az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker kijelentette, Románia megérdemli, hogy mielőbb schengeni ország legyen. Minden bizonnyal tehát ez a bejelentés adta meg a migránsok számára a zöld fényt, hiszen ha Bukarest a schengeni övezet részévé válik, a migránsok jóval könnyebben juthatnának el a célországukba. Viszont ennek az útnak a megtétele sem egyszerű. A Földközi-tenger helyett a Fekete-tengeren kell átkelni, a menekülők pedig sokszor agyonzsúfolt, kis csónakokban utaznak. A hatóságok egyre több vízimentési akcióról tesznek jelentést. A romániai útvonal 2014-ben volt a legforgalmasabb, de úgy látszik, most ismét sokan próbálkoznak így eljutni Nyugat-Európába. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..