home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Életfilozófia a borban
Hodolik Boglárka
2022.11.04.
LXXVII. évf. 44. szám
Életfilozófia a borban

Sagmeister Ernő, a Sagmeister Borászat tulajdonosa számos szakmai elismerésben részesült az évek folyamán, organikus bora országos szinten első helyezést ért el 2020-ban. A borkészítés rejtelmeiről és a hazai borfogyasztási szokásokról Fejős Csilla újságíró-rendező kérdezte. A VM4K szervezésében megtartott beszélgetésen a többi közt szó esett arról, hogyan készül egy minőségi bor, és miként változott a borpiac az elmúlt évtizedben.

Megtudtuk, hogy Nagy József koreográfussal gyakran jártak le Ürögre, ahol bort vettek, és saját részre palackoztak. Az egyik út alkalmával merült fel Józsefben a közös szőlészet és borászat gondolata. A kalandvágy és a vállalkozószellem egyezséget hozott.

„A másik ember élete a mi életünk is” — ennek szellemében alakították ki a közös üzletet. Az élet azonban úgy hozta, hogy Nagy József megvált a saját részétől. Így Ernő a butikborászatában 2 hektáron termel bort, melyet most 1,5 hektárral bővít. A szőlészetében őshonos és Mátyás király idejében népszerű tőkéket telepített: hárslevelűt, kadarkát, kadart és furmintot.

Sagmeister Ernő az organikus termelés híve, igyekszik sok mindent visszaadni a természetnek, így a szőlősorokban szamóca, pillangós virágzatú növények, menta, vadlen és kakukkfű teremnek. Lisztharmatra és peronoszpórára rezet, valamint ként, narancsillóolajat, algákat, alinilt, tejet használnak. Az időzítésen és az emberi kézen múlik a termés.

A szerémségi borvidéken akkor lesz jó a bor, ha a szőlő a Tarcal-hegység déli oldalának keleti részén található. Különleges borait Washingtonba, New Yorkba, Berlinbe, Svédországba, Hollandiába, Belgiumba, Olaszországba és Magyarországra szállítja.

A beszélgetés végén a résztvevők megkóstolhatták Sagmeister Ernő válogatott borait.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..