home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Életek munkáját tulajdonították el
Tóth Tibor
2023.04.18.
LXXVIII. évf. 15. szám
Életek munkáját tulajdonították el

Hatalmas veszteség érte a szabadkai Csincsák Norbert ötödik generációs, harminchárom éves méhészt, a március 14-ére virradó éjjel ugyanis máig ismeretlen személy(ek) eltulajdonították a méhes utánfutót, a rajta lévő 65 kaptárt az 55 méhcsaláddal és a 10 rajjal együtt, valamint az utánfutóban tárolt minden méhészeti felszerelést és eszközt. A méhes utánfutó egy Ludas melletti, Orom irányába néző, elhagyatott tanyán állt.

Norbert a méhészetből származó méz értékesítéséből tartja fenn családját, más anyagi forrása nincs. A kár eléri a 15 000 eurót. Az esetet még aznap jelentették a szabadkai rendőrkapitányságon, ám a tettes vagy tettesek még nem kerültek elő.


Az eltulajdonított méhes utánfutó (Csincsák Norbert felvétele)

— Családunk 1962 óta árul mézet a szabadkai Tejpiacon. A pótkocsi eltűnése után több napon át jártam a határt, Szabadka község területén többször végigmentem az erdei utakon abban a reményben, talán megtalálom az igencsak nagy méretű utánfutót. A pótkocsin nem beépített, hanem sínes rendszer működik, tehát a kaptárokat egyesével egy éjszaka alatt le lehet pakolni, a méhes utánfutót pedig szét lehet szedni. A szerencsén múlik, meglesz-e az eltulajdonított pótkocsi. Lehet hallani kaptárlopásokról, a tettesek közül van, aki kézre is kerül. Az egyik Nagykikinda környéki ismerősömnek egy éjjel ötven kaptár teljes méhcsaládja tűnt el, az elkövetőket azóta is keresik — mondta a fiatal méhész, majd hozzátette, hogy a méhészkocsin zöld táblás rendszám, 112 LR-kaptáros férőhely van, a jármű kék-sárga színűre festett, kéttengelyes, nyolckerekű pótkocsi.

Norbert a méheket éveken keresztül a makkhetesi erdőben teleltette át, a 2015-ben kezdődött migránsválság miatt azonban az utóbbi időszakban más helyszínt keresett. Többször választotta Ludas környékét, a jelenlegi helyszínen azonban első alkalommal tartózkodtak a méhek.


Csincsák Norbert (A szerző felvétele)

Norbert a tavalyi mézet árulja a Tejpiacon, számítása szerint a készlet az év utolsó harmadáig kitart.

— Az idény előkészületi szakaszában járunk. A repce tíz nap múlva kezd virágozni, egy hónap múlva már méz nyerhető belőle, és egyes gyümölcsfák is virágba borultak, bár ez a most tapasztalható, szokatlanul hideg időjárás nem kedvez nekik. Egy méhcsalád két fiókkal, aljzattal és menekülőtérrel 150 euróba kerül a szezon előtt. Nagyapám mindig arra tanított, hogy akkor lehet spórolni, amikor van miből, és arra intett, hogy az éves nyereség bizonyos százalékát mindig tegyem félre azokra az esetekre, amikor valamiért nagyon kell a pénz. Megfogadtam a tanácsát, és évente tettem félre bizonyos összeget. A teljes eltulajdonított állományt sajnos nem tudom „visszavásárolni”, akkora tőkém nincs, viszont már aláírtam a szerződést új kaptárok és méhcsaládok vásárlására. Negyvenkét méhcsaládom lesz, ennyivel kezdem újra a munkát. A méhészkedést természetesen folytatom, a családi hagyományt nem szakítom meg. Nem ez a szakmám, ám a méhészetet nagyon szeretem, ebben találtam meg önmagam — mondta Norbert.

Aki méhcsalád felajánlásával szeretne segíteni, vagy bármilyen információval bír az eltűnt kaptárokkal kapcsolatban, bátran keresse Csincsák Norbertet a szabadkai Tejpiac 310-es asztalánál minden kedden, csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..