home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ékszerbe zárt természet
Szakáll Laura
2022.03.26.
LXXVII. évf. 12. szám
Ékszerbe zárt természet

Számtalan stílusú, színvilágú kiegészítő közül választhatnak azok, akik a kézzel készített, aprólékosan kidolgozott darabokat kedvelik. A gyanta ékszerek is változatosak, hiszen a felhasznált alapanyag sok mindennel kombinálható. Vannak, akik kis képeket vagy rajzokat alkalmaznak, de a természet adta kincsek, a virágok, levelek, gombák vagy csigaházak felhasználásával is készülhetnek medálok, gyűrűk, karkötők, fülbevalók.

A zentai Bognár Ágnes öt éve költözött Angliába, ott dolgozik és alkot. A kézművesség ugyanis mindig is közel állt hozzá, kézműves-tanfolyamokra is rendszeresen járt, megismerkedett a gyöngyfűzéssel, nemezeléssel és sok más technikával, valamint elkezdett rajzolni, festeni is.

A gyanta ékszerek ragadták meg leginkább a figyelmét. Mivel szeret sétálni, szívesen járja a természetet, a parkokat, kosarába gyűjti az úton talált virágokat, leveleket és gombákat. Amikor hazalátogat Zentára, édesanyja virágoskertjéből is magával viszi az ékszerbe zárható szirmokat, virágokat. Azt mondja, azzal dolgozik legszívesebben, amit a természet ad. Ezekből alkotja meg a kompozíciókat, melyekkel az ékszereket díszíti.

— Valami kihívást, újdonságot kerestem. Az interneten találkoztam az epoxigyanta-módszerrel, vagyis azzal, hogyan lehet a segítségével ékszereket, használati tárgyakat készíteni. Arra törekszem, hogy magam szerezzem be a szükséges hozzávalókat. Ha a természet adja, akkor én nem szeretném megvásárolni az alapanyagot, hanem inkább összegyűjtöm a virágokat, leveleket. Leginkább a tavasz-nyár kompozíciókat szeretem, viszont most gombával kezdtem dolgozni. Az őszi és a téli időszakban nem igazán találok virágot, viszont gombát annál többet, gondoltam, kipróbálom, milyen lenne a gombát az ékszerbe tenni. Ehhez kombinálok leveleket, vagy például a csigaházat is nemrég kezdtem el kiegészítőként használni a gombához.

* Hogyan készül el egy-egy ékszer?

— A legelső fázis az, hogy összegyűjtöm a virágokat, leveleket, majd eldöntöm, melyiket akarom a hagyományos módszerrel préselni, vagy pedig meg akarom-e tartani a virágszirmok eredeti formáját. Akkor viszont szilikagélt használok. Mindkét eljárás legalább egyhetes folyamat, a szilikagélben is — mely kiszárítja a virágot — egy hétig szoktam hagyni, hogy biztosra menjek, nehogy később például a gyantában megbarnuljon a növény. A préselés szintúgy egy hétig tart száraz helyen, hogy ne maradjon meg a nedvesség. Utána fejben összerakom, hogy milyen kompozíciót szeretnék. Általában kétkomponensű epoxigyantát használok, és mindig rétegenként. Ezért tart egy kicsit tovább elkészíteni egy-egy ékszert, mert van, amikor több réteget is használok. Először kiöntök egy réteget, kialakítom az ékszert, aztán várok egy-két napot, majd megint kiöntök egy részt rajta, ezért haladok egy kicsit lassabban, a polírozás, csiszolás pedig csak akkor következik, amikor megszületett az ékszer, miután a legutolsó fedőrétegig elkészítettem. Különböző fényes anyagokat használok, krémpasztát, hogy fényesebb legyen a felülete, majd rárakom a szerelékeket, a lánc részét. Ez néha rövidebb folyamat, de általában három—öt nap, mire elkészül. Nagyon aprólékos munka, néha csipeszt használok, vagy fogpiszkálóhoz hasonló eszközöket, melyekkel szépen bele lehet helyezni a növényeket.

* Mennyire kedvelik a hölgyek a kézművesékszereket?

— Úgy látom, tetszik az embereknek. Főleg az igényes, aprólékos munkát kedvelik. Aki természetbarát, vagy szeret kirándulni, az jobban vonzódik például a virágos ékszerekhez. De azok körében is kedveltek, akik szeretnek kertészkedni. Közülük kerül ki a vásárlóim nagy része. A virágos ékszerek tehát a kedveltebbek, de volt egy időszak, amikor a gombásak fogytak jobban. Lehet, hogy az évszak miatt.

* Az ékszerek mellett mást is tervezel készíteni ezzel az eljárással?

— Szeretném fejleszteni magamat. Elkezdtem mással is kísérletezni, például használati tárgyakkal, díszekkel. Akár piramis vagy kocka alakú dísztárgyakkal. Azon is gondolkoztam, hogy lámpákat is készítenék. Ehhez kapcsolódóan nézek videókat, keresek weboldalakat, mert nem szeretnék csak az ékszereknél megállni. Lehet, hogy valaki a dísztárgyakat kedveli jobban, nem hord ékszereket, de tetszene neki egy rózsa egy kis piramisba zárva.

* Kikapcsolódás számodra ez az aprólékos, sok figyelmet és türelmet igénylő munka?

— Igen, kikapcsol, és nagyon szeretek ezzel foglalkozni, mert úgy érzem, a szívem-lelkem beleadom. Nagyon ügyelek a részletekre, mert szeretem azt látni, amikor elkészül, hogy így terveztem, és megtettem mindent, hogy sikerüljön. Amikor rám írnak, hogy nagyon tetszik az ékszer, mert pontosan olyan, mint a képen, akkor tudom, hogy jó munkát adtam ki a kezemből.

* Hol értékesíted az ékszereket? Itthon vagy külföldön?

— Leginkább külföldön, mert ugye kint élek, dolgozom, és az ékszereket is ott gyártom. Ezt két éve kezdtem el, és körülbelül egy éve gondoltam arra, hogy szeretnék nyitni egy webshopot, hogy lássam, van-e rá igény, tetszik-e az embereknek. Miután létrehoztam ezt a webshopot, a közösségi médiában is készítettem oldalt Memento Flo’Art néven. Érkeztek a megrendelések, Amerikából, Kanadából, Ausztráliából és Magyarországról is vannak vásárlóim. Félévente, amikor hazajövök a családomhoz szabadságra, az ékszereimet is elhozom.

* Tervezel-e részt venni vajdasági rendezvényeken, fesztiválokon?

— Gondolkoztam rajta, mert látom, hogy itt is van igény erre. Ez nagyon megdobogtatja a szívem, és jó lenne az itthoni közegben is bemutatni a termékeimet.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..