home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ékes-édes anyanyelvünk ünnepe
Martinek Imre
2013.03.07.
LXVIII. évf. 10. szám
Ékes-édes anyanyelvünk ünnepe

Február huszonegyedikén, az anyanyelvi világnap alkalmából központi ünnepséget tartottak Antalfalván, Sándoregyházán és több más bánsági helyszínen is rendeztek feljegyzésre érdemes kulturális eseményt.

Torontálvásárhely
Az antalfalvi község rendezvénysorozatába Torontálvásárhely afféle kulturális kitérőállomásként csöppent bele ugyan, de nagy örömmel fogadta a felvidéki, kassai vendégeket, akik ízes nyelvjárással, alkalmi zenés gyermekelőadással, meseregényszerű honismereti útikalauzzal érkeztek. A Gömör—Abaúj uradalom varázslatos vidékén a navigátor szerepét érdekes módon egy Tasi nevű kiskutya játssza. Mint megtudtuk, a több szlovákiai állami és civil szervezet által is finanszírozott, többnyelvű kiadvány publikálását Kassa megye önkormányzata vállalta.

Sándoregyháza
Hatodik alkalommal ünnepelték meg az anyanyelvi világnapot a több etnikumú Sándoregyházán, a Dél-Bánság nyugati régiójában. A rendezvény az ún. kis nyelvek megőrzésének fontosságára is felhívta a figyelmet. A helyi Žarko Zrenjanin Kultúrotthonban Josif Vasilčin—Marenak szervező mondott köszöntőt, majd a Duna menti falucskában használatos szerb, bolgár, paltyén és magyar nyelv éltetőin kívül szóhoz jutottak a Pancsova község területén élő szlovákok, románok, macedónok, valamint gábor-cigányok is. Smederevo környékéről, az ottani görög nemzeti tanács képviselőjével egyetemben törzsvendégként voltak jelen a Szerbiában élő görögök Kantakuzin Művelődési Egyesületének képviselői is. A tartományt Petar Andrejić, Pancsovát Svetlana Nikolin, a Szerb Ortodox Egyházat pedig Kostantin atya képviselte. A bolgár diplomácia testület képviseletében Angel Dimitrov nagykövet úr jelent meg közeli munkatársainak, Ognyen Sziderovnak és Todor Todorovnak a kíséretében. A magyar ajkúak színeit a helyi Moša Pijade Általános Iskola alsósainak öttagú anyanyelvápoló csoportja reprezentálta, Almási Júlia pedagógus felkészítésében, csatlakozott hozzájuk az ugyancsak helybeli Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesület asszonykórusa, illetve a zömmel székelykevei gyermekekből álló Dél Pacsirtái kórus is Győrfi Sándor zenetanár vezényletével. A korábbi évek gyakorlatától eltérően a régió magyarságának elöljárói közül e közösségépítésre is hivatott rendezvényt sajnos csupán ft. Pósa Gyula sándoregyházai plébános tisztelte meg jelenlétével.

Erzsébetlak
A közép-bánsági Erzsébetlak Testvériség—Egység Általános Iskolájában az anyanyelv megőrzésének fontosságáról rendhagyó tanórán szóltak a pedagógusok. Hangsúlyozták az egymás nyelve iránti tiszteletet, amiről a faluba látogatók a gyakorlatban is meggyőződhetnek. E vizekkel körülvett településen a szlovák, a magyar, a bolgár, a szerb és a cigány nyelv ugyanis szinte őshonosnak számít, amelyek kölcsönös ismerete külön színt ad e közösségnek.

Törökbecse
A törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület tagjai irodalmi esten emlékeztek meg az anyanyelvi világnapról egyesületük klubhelyiségében. A műsor összeállítását és rendezését Koszorús Zsuzsanna vállalta, az összekötő szöveget Babó Julianna olvasta fel, a verseket pedig a rendező asszonyon kívül Sápi Rozália, Zséli Ágnes, Szénási Dóra és Galbács Éva mondta el. A szép számban összegyűlt közönség a műsor után a Bokréta hagyományápoló és kézimunkacsoport munkáiból készült kiállítást is megtekinthette. A törökbecsei hangképes összefoglaló a https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=534A69o0yoE linken tekinthető meg.
Nedeljkov Milan, Balogi András, Báló József, illetve a szerző saját fotói és helyszíni jegyzetei alapján összeállította:
 

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..