home 2024. szeptember 16., Edit napja
Online előfizetés
Éjféli szirénaszó
(o. i.)
2006.11.22.
LXI. évf. 47. szám

DRÁMAI LÉGSZENNYEZåDÉS PANCSOVÁN. A múlt kedden éjfél előtt fél órával Pancsován megszólaltak a szirénák. Légszennyeződésre figyelmeztették a lakosságot: a levegő benzoltartalma a megengedett mennyiségnek a tízszerese volt. A pancsovai Petrohemija vezérigazgatója előbb cáfolta, hogy ez az üzem okozt...

DRÁMAI LÉGSZENNYEZåDÉS PANCSOVÁN. A múlt kedden éjfél előtt fél órával Pancsován megszólaltak a szirénák. Légszennyeződésre figyelmeztették a lakosságot: a levegő benzoltartalma a megengedett mennyiségnek a tízszerese volt. A pancsovai Petrohemija vezérigazgatója előbb cáfolta, hogy ez az üzem okozta volna a katasztrofális légszennyezést - szerinte ,,semmi olyan tevékenység nem folyt, amely megnövelte volna a benzolkibocsátást. Utóbb lemondott tisztségéről, ám az igazgatótanács nem fogadta el a lemondását. A szerbiai környezetvédelmi miniszter szerint a drámai helyzet emberi mulasztás miatt alakult ki. A Petrohemija kérdéses berendezésének a működését minisztériumi rendelet írja elő, amely pontosan szabályozza, milyen időjárási viszonyok között üzemelhet és milyenek között nem. Ezt az utasítást azonban valaki nem vette figyelembe. Az illetékesek betiltották az üzem működését, bűnvádi feljelentést tettek a cég ellen, s vizsgálatot indítottak a felelősség megállapítására.
A legszennyezettebb levegőjű szerbiai város, Pancsova lakói elkeseredettséggel reagáltak a történtekre. Tiltakozásuk jeléül pénteken mintegy ezren vonultak Belgrádba a szerbiai kormány épülete elé. ,,Levegőt akarunk, lélegezni akarunk!- üzenték a transzparensek. A felháborodott pancsovaiak elmondták, ez nem az első, de ez lesz az utolsó tiltakozásuk. Mert az illetékesek már minden bizalmukat eljátszották, s ha most nem tesznek meg mindent az ökológiai katasztrófa megakadályozása érdekében, akkor a békés tiltakozás helyett kemény akcióba lépnek. Ha kell, megakadályozzák minden pancsovai gyár üzemelését, s nem érdekli őket, ha emiatt egész Szerbiában megbénul az élet. Nekik már nincs mit veszíteniük, Pancsova meghalt - mondták. Részmegoldások helyett tartós megoldás kell - nyilatkozta Bojan Kostreš, a tartományi parlament elnöke is, keserűen nyugtázva, hogy a vajdasági város, Pancsova ügyében szinte semmit sem tehet, mert minden pénz Belgrádba megy. A Petrohemija kivitel tekintetében a második legnagyobb szerbiai vállalat, s mint ilyen, a szerbiai költségvetés legnagyobb ,,pénzgyára. Ezért Belgrádnak kell a pénzből visszaadnia, hogy taratós megoldás szülessen a pancsovai polgárok gondjaira.
VÁLASZTÁSI KAMPÁNY. Szerbia elnöke, Boris Tadić volt az első politikus, aki a drámai történésekre reagált. Még a légszennyeződés éjszakáján Pancsovára utazott, s tárgyalt a városvezetőkkel. A múlt héten egyébként egy másik éjszaka is nevezetes volt: a Demokrata Párt hajnali négy órakor, a G17 Plusz egy órával később adta át Belgrádban a szerbiai parlamenti választásokon induló jelöltjeinek névsorát. A DP listavezetője a meggyilkolt miniszterelnök özvegye, Ružica Đinđić, aki újságíróknak elmondta: ha felkérnék, szívesen vállalná a kormányfői posztot. ,,Ez nemcsak egy választás a parlamenti választások sorában, s nemcsak arról szól, hogy a politikai életben nekem hol a helyem. Ez a választás a Demokrata Párt hozzájárulásáról szól az európai Szerbia építéséhez, s arról, hogy a párt végigvihesse azt a politikát, amelyet a férjem kezdett el a kormányával - nyilatkozta Ružica Đinđić.
A DP-vel együtt indul a választásokon Rasim Ljajić pártja. Vojislav Koštunica SZDP-jével együtt készül a megmérettetésre az Új Szerbia párt, azaz Velimir Ilić. Nenad Čanak és Vesna Pešić a Čedomir Jovanović vezette Liberális Demokrata Párttal koalícióban küzd majd a parlamenti helyekért.
Ami a vajdasági magyar pártokat illeti: a VMSZ egyedül indul a választásokon, és 8 parlamenti helyre számít. A VMDK és a VMDP tiltakozik a Köztársasági Választási Bizottság döntése ellen, amely ez eddigi 10 000 helyett 3000 hitelesített aláíráshoz köti, hogy a kisebbségi pártok indulhassanak a választásokon. Ágoston András szerint ez a döntés törvényellenes - a bizottságnak nincs jogában egy döntéssel áthúzni a választási törvénybe foglaltakat - s egyben diszkriminatív is. A VMDP ezért határozottan elutasítja a döntést és követeli, hogy a vajdasági magyar pártok körülbelül 450 hitelesített támogatói aláírással állíthassanak saját listát. Dr. Páll Sándor úgy látja, hogy a korrekt és a méltányos megoldás az lenne, ha a kisebbségi pártok 400500 hitelesített aláírással indulhatnának a választásokon. Hogyha a szavazóbázis nagyságától tennék függővé az aláírások számát, akkor a 200 000 magyar szavazópolgár alapján a 400-500 aláírás lenne a méltányos. A VMDK, a VMDP és a MPSZ egyébként levelet intézett Vojislav Koštunica szerbiai kormányfőhöz, amelyben felhívják a figyelmét a nemzetközi gyakorlatra, amelynek alapján a magyar kisebbségnek eleve 5 hely járna a szerbiai parlamentben.
MEGEMLÉKEZÉS VUKOVÁRON. Vukovár elestének 15. évfordulóján szombaton Horvátországban országos megemlékezést tartottak. A Zarándoklás a horvát szabadsághoz elnevezésű megemlékezésre Szerbiából csak egy civil szervezet ment el: a Nők Feketében. Az ötven fős küldöttség képviselői megkoszorúzták a háború valamennyi áldozatának Vukováron emelt emlékművet. A koszorún ez állt: ,,Bocsássatok meg! Nők Feketében - Szerbia. A megemlékezésre egyébként meghívták Szerbia elnökét, Boris Tadićot, aki azonban - más elfoglaltságára hivatkozva - nem utazott el Vukovárra.
KRISTÁLYGÖMB. Ötödik alkalommal rendezték meg a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát. Az elsőnek Szabadka volt a házigazdája, az ötödiknek Újvidék. A szombaton megtartott rendezvényen összesen 81 hazai és külföldi egyetemi hallgató ismertette tudományos kutatásainak eredményét. A korábbi VMTDK-kon felmutatott eredményekért járó Kristálygömböt (első ízben osztották ki) Samu János Vilmos vehette át.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..