home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Ég és föld között
Talpai Lóránt
2023.08.18.
LXXVIII. évf. 33. szám
Ég és föld között

„Aztán egy reggel úgy ébredtem, hogy nekem repülnöm kell”

Veres Zoltán többszörös világcsúcstartó műrepülő-Európa-bajnok, aki már nyolcvanféle géptípuson repült az utasszállítótól a vadászgépig, rendszeresen átrepül a Lánchíd alatt, és a repülés az élete. A neves pilótát életpályájáról kérdeztem.

* A legtöbb kisfiú akcióhős, labdarúgó vagy éppen pilóta szeretne lenni. Ön is így gondolta gyermekkorában? Hogyan indult a pályája, egész fiatalon kezdett vonzódni a repüléshez?

— Azt hiszem, én a kivétel vagyok. Öttől tizenhat éves koromig erdőmérnök szerettem volna lenni. Persze, akkor még az erdészet idealizált változatát képzeltem el, erdőben, vadászházban lakni, a lovammal, kutyámmal járni az erdőt, vigyázni az őzekre, szarvasokra. Aztán egy reggel úgy ébredtem, hogy nekem repülnöm kell… Ez persze okozott egy kis problémát, hiszen a repülőmérnöki szakra a matek—fizika volt a felvételi tárgy, nem a biológia—kémia. Így mire a felvételi következett, gyorsan újratanultam az elmúlt három év matek—fizika tárgyait. Érdekes módon azonban az első vágyam mindig visszaköszön: ahogy megengedhettem magamnak, rögtön erdős vidékre költöztem, és ott saját elhivatottságból óvtam az állatokat.

* Mindenféle repülő jármű érdekelte, illetve vonzotta? Hányféle géptípust próbált ki élete folyamán?

— Először mezőgazdasági pilóta akartam lenni, vagy viccesen kukacbombázó, mert azt tartottam igazi repülésnek. Néhány méterre a föld fölött, fák, villanydrótok között. Azt gondoltam, a repülés ezen ága kívánja a legnagyobb manuális ügyességet. Ezt ma is így tartom. Ám a ’80-as években volt a főiskolának egy Európa-hírű műrepülő-köteléke, az Aerotriga. A főiskola elvégzésekor, 1986-ban a repülőiskola kiképzésvezetőjétől két pilóta társammal együtt azt az ajánlatot kaptuk, hogy maradjunk ott a főiskolán gyakorlati oktatónak, és mellette kezdjük el a műrepülést a cég speciális Zlin—50 típusú műrepülőgépeivel, és legyünk az Aerotriga kötelék új tagjai. Ezt én elfogadtam, és két év múlva már a magyar válogatott tagja voltam, illetve megkezdtük a kötelék-műrepülést. A rendszerváltás azonban átírta az élet forgatókönyvét, a gépeket eladták, és innentől kezdve kalandosan folytatódott a pályám. Voltam Kanadában „bozótpilóta”, néhány évig charterpilóta, 1996-ban utasszállító pilóta lettem, repültem a Malévnél Boeing—737 típuson tizenhét évet, a Wizzairnél Airbus típuson hat évet, és végül a privát jetek királynőjén, a Falcon 900 és Falcon 8X típuson hét évet. Közben a műrepülést sosem hagytam el, a mai napig csinálom. Eddig kb. 150 géptípussal repültem, és 23 300 órát töltöttem a levegőben, mely idő több, mint két és fél év.

* A műrepülés nem veszélytelen műfaj, de Magyarországon igencsak népszerű, számos nemzetközi sikert értek el a magyar műrepülők, közöttük ön is. Miért vált ilyen közkedveltté ez a sportág vagy életforma az elmúlt fél évszázad folyamán? Főként annak tükrében kérdezem, hogy ön repülésoktatóként is tevékenykedik.

— Talán 1962-ben kezdődött, amikor a magyar csapat világbajnok lett, és egyéniben is világbajnokot ünnepeltünk. Azóta a rendszerváltásig az akkori repülőszövetség, az MHSZ fogta össze ezt a sportágat, de sajnos mindig technikai lépéshátrányban voltunk a nagy nemzetekkel szemben, illetve a repülési lehetőség is erősen szabályozva volt. A rendszerváltás után pedig szponzorokkal próbáltunk túlélni, innen csak az tudta folytatni, akinek már voltak eredményei. De a sport szeretete tovább élt.

* Számos légi bemutatón láthattuk, illetve láthatjuk megnyilvánulni a tudását, tapasztalatát. Mit érdemes kiemelni ezekről a légi parádékról? Milyen gépeket használnak, és milyen mutatványokat, illetve látványt csodálhat meg a közönség?

— Egy jól összeállított légi parádén szerintem az a cél, hogy a közönség a repülés minden szegmensét láthassa: vadászgépeket, utasszállítót, antik gépeket, helikoptereket, vitorlázó- és sárkányrepülőket stb. Ezekkel az eszközökkel általában tapasztalt pilóták, oktatók, berepülők repülnek, egyrészt a biztonság érdekében, másrészt pedig ők tudnak a leglátványosabban bemutatni egy-egy típust. Nagyon fontosnak tartom, hogy legyenek ilyen légi bemutatók, hiszen ezek a teljes családot lekötő, szabadban történő események, de ami a legfontosabb, hogy a fiatalok itt testközelből láthatják a légi járműveket, pilótáikat, és talán számukra is ötletet, motivációt ad, hogy ezt a gyönyörű hivatást válasszák. Manapság nagy hiány van a repülős szakmában, mind szerelők, mind pilóták terén, illetve a sportrepülőklubok is olyan közösségek, ahová büszkeség tartozni, és közben nagyon érdekes dolgokat lehet megtanulni, rengeteg barátra tehetünk szert. Ez szinte egy életmód, amikor már alig várja az ember, hogy a hétvégén találkozzon klubtársaival, és együtt, közös erővel, újra és újra meghódítsák az eget. Én személy szerint nagyon sokat kaptam ettől az életformától, mindenkinek melegen ajánlom, aki érdeklődik a repülés iránt.

* Végül, de nem utolsósorban különféle rekordok is fűződnek az ön nevéhez. Említene néhányat?

— 1988-tól rengeteg versenyen, megmérettetésen vettem részt, illetve sok megtisztelő meghívást kaptam különféle neves repülőnapokra. A sporteredményeim, mint a világbajnoki csapatbronz, az egyéni összetett Európa-bajnoki cím advanced kategóriában, a meghívásos versenyeken elért eredmények, mint az AeroGP „Repülő Ászok Örökös Világbajnoka”, csak egy-egy oklevélen, kupán megjelenő tények. A lényeg az ide vezető út, annak minden áldozatával és örömével. A műrepülésnek — mint minden egyéb sportnak is — a sajátja, hogy a tökéletesre törekszünk, de azt soha nem érhetjük el. A specialitása pedig, hogy olyan technikai sport, amely három dimenzióban történik, extrém terhelések mellett kell minden pillanatban nagyon precízen helytállni, bekalkulálva a vészhelyzeteket is, hiszen csak egyszer lehet hibázni. Az öt Guinness-világrekordomat nem tartom sporteredménynek, bár szorosan fűződik ahhoz a tudáshoz, amelyet a műrepüléstől kaptam. Amikor meghívnak a világ legnevesebb repülőnapjaira, igyekszem mindig valami olyat adni, ami számukra is különleges, illetve ami a sportágat és nem utolsósorban a magyar sportrepülést népszerűsíti. Az öt Guinness-rekordból négy így született, a legérdekesebb és legnehezebb talán az orsózás világrekordjának felállítása volt (orsónak nevezzük, amikor a repülőgép a hossztengelye körül megfordul), mely Abu-Dzabiban történt, és 408 orsóval sikerült bejegyezni a magyar sportrepülést a Guinness-könyvbe. Összességében azonban azt gondolom, hogy mindegy, milyen eredmények, elismerések születnek, a legnagyobb jutalom mindig a repülés azon ajándéka, amelyet nap mint nap átélhetünk vagy egy műrepülő-figura megtanulásával, vagy a nagygépes repülésben egy csodálatos természeti jelenség formájában, melyet madártávlatból van szerencsénk megélni. Negyven év repülés után is azt mondhatom, ez az egyik legszebb hivatás.

Fotók: https://vereszoltan.hu/pilota/

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..