home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Édes élet
NAGY Nándor
2006.08.09.
LXI. évf. 32. szám

Amíg a szomszédos uniós országok a csőd szélén állnak, a kormányok alatt inog a talaj - mi itt Szerbiában az édes életre készülünk! Vajszívű és emberbarát mezőgazdasági miniszterünk kezdeményezésére a kormány úgy döntött, hogy olcsóbb lesz a cukor. Igaz, hogy az őszi befőtt és lekvárfőzés ideje már...

Amíg a szomszédos uniós országok a csőd szélén állnak, a kormányok alatt inog a talaj - mi itt Szerbiában az édes életre készülünk! Vajszívű és emberbarát mezőgazdasági miniszterünk kezdeményezésére a kormány úgy döntött, hogy olcsóbb lesz a cukor. Igaz, hogy az őszi befőtt és lekvárfőzés ideje már elmúlt, de akkor is: ha egy kilogramm cukron akár 10 dinárt is megtakaríthatunk, akkor nem nehéz kiszámítani, milyen sokat számít ez egy havi egy-két kilogramm cukrot fogyasztó családnak. Örömünket az sem ronthatja, hogy világviszonylatban még a miénknél is jobban csökkent a cukor ára, és a nyári 1000 helyett most csupán 600 dollárba kerül egy tonna cukor.
És azon sem akadunk fenn, hogy a kormány által felkínált 6000 tonna olcsó cukor annyi, mintha a Palicsi-tóba egy vödör vizet öntetnénk. A lényeg az, hogy itt az olcsó cukor, és élni kell vele. Mármint a cukorral. Elsősorban étlapunkat és táplálkozásunkat kell gyökeresen megváltoztatni, és hús helyett több cukrot fogyasztani. A péknél vegyünk másnapos, szikkadt, száraz kenyeret, azt vágjuk szeletekre, aztán spricceljük le vízzel és szórjuk be jó vastagon hófehér, csillogó, 95 dináros kristálycukorral. Ebédre lehetne például habcsók cukorsalátával, mely igaz, drágább a cukornál, de a megtakarításból telik rá. Különben hallottam valamikor arról, hogy falunkban volt egy ember, aki cukorral ette a szalonnát. A cukros-zsíros kenyeret én is megkóstoltam, de nem voltam tőle elragadtatva. Tekintettel erre az olcsó cukorra, valószínűleg ismét megpróbálom a cukros-zsíros kenyeret.
Közönséges víz, sör vagy bor helyett cukorból készült italt kell fogyasztani. Ezt nálunk serbetnek vagy sörbetnek nevezik, és úgy készül, hogy a sárgásbarnára pörkölt cukorra vizet öntünk, és felforraljuk. Melegen jó torokfájás ellen is, hidegen viszont üdítő, csak dalolni nem lehet tőle. Végül a feketekávét is más módon kell készíteni, és alkalmazkodni az olcsó cukor által teremtett helyzethez. A feketekávéba egy helyett két kiskanál cukrot teszünk. Tehát a kávé helyett is, ami újabb megtakarítás, hiszen a kávé sokkal drágább, mint a cukor.
A drága hajlakkot cukros vízzel helyettesíthetjük, viszont akit nagyon szeretünk, annak még véletlenül se mondjuk azt, hogy: édesem! Mert ez nálunk manapság nagyon olcsó bóknak tekinthető. Végül még egy figyelemreméltó lehetőség az olcsó cukor gyakorlati alkalmazására és hasznosítására. Ha mezőgazdasági miniszterünk az utóbbi napokban gyakrabban csuklana, akkor vegyen be egy kanál (olcsó) cukrot, és igyon rá kilenc korty vizet.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..