home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Ébredezik a határ
Tóth Tibor
2023.02.06.
LXXVIII. évf. 5. szám
Ébredezik a határ

Az elmúlt hetekben tapasztalt, az évszakhoz képest enyhe, gyakran tavaszias időjárás aggodalommal tölti el a termelőket. A kemény fagyok hiánya a kártevők elszaporodásához vezet, a januárhoz képest magas hőmérséklet következtében pedig félő, hogy egyes növényeknél megindul a vegetáció. Februárban még számíthatunk nagy hidegre, ami a már fejlődésnek indult növény számára beláthatatlan következményekkel járna.

A termelők sem igen emlékeznek rá, hogy az év ilyen korai időszakában mikor volt ennyire zöld a határ. A kalászosok élvezik a szokatlanul enyhe hőmérsékletet, és bátran hozzák hajtásaikat, nem törődve azzal, hogy még csak januárt írunk.

— A télnek a szó szoros értelmében télnek kellene lennie. Jó lett volna, ha két héten át nem kúszott volna -10, -15 fok fölé a hőmérséklet, és a kemény fagy megritkította volna a kártevőket. Már decemberben lehetett látni, hogy a szokatlan időjárás hatására a búza és az árpa túlfejlődik. Az év utolsó hónapjában a kevés csapadék miatt tápanyaghiány lépett fel, az árpa levelei sárgultak, a gabonákon megjelentek a kártevők, ám vegyszeres kezelésre a hőmérséklet nem volt megfelelő. A kezeléssel március végéig — amíg az átlaghőmérséklet nem éri el a 11-12 fokot — tanácsos várni, a rovarirtó és a gombaölő vegyszer ugyanis ezen a hőmérsékleten tud hatékonyan dolgozni — mondta Bata Erzsébet, a Magyarkanizsai Gazdakör elnöke, aki termelő is.


Árpaföld a magyarkanizsai határban

Január 24-éig négyzetméterenként 42 liter csapadék hullott Magyarkanizsa környékén, amire a kalászosoknak már nagy szükségük volt. A termelők a nehéz gazdasági év, a gyenge termés és a kevesebb forgóeszköz-forgalom miatt kisebb összegű beruházásokat végeztek. A földekre kevesebb alaptrágyát szórtak, melyet a szárazság miatt a növény nem úgy hasznosított, ahogy kellett volna.

— A növény a januári csapadékkal együtt veszi fel a tápanyagot a talajból. A vetés az enyhe tél és a csapadék miatt egyáltalán nem pihent, hajtásnak indult, és hamarosan leveti a sárga leveleket. Kemény fagyok esetén az őszi vetésű gabona valamelyest károsodna, de tapasztalataim szerint olyan erős gyökérzettel és bokrosodásba indult növényzettel bír, hogy gond nélkül átvészelné a hidegebb időszakot. Az érzékenyebb repcében nagyobb kárt okozna az alacsonyabb hőmérséklet, mivel jelenlegi fejlettségi állapotában nehezebben viselné a -10 fok alatti hőmérsékletet. A szeptember elején vetett repce túlfejlődött, így sokkal jobban jártak azok a termelők, akik szeptember végén vetettek. A korai vetéseken már novemberben virágbimbók jelentek meg, és fennáll a veszély, hogy ezeken a növényeken a tavasszal nem lesz termés, mivel a bimbók megsemmisülnek a tél folyamán.


Tápanyaghiány miatt az árpa leveleinek vége helyenként sárga

A királyhalmi Túri Tibor gyümölcsöt, zöldségféléket, konyhakerti növényeket és gabonaféléket is termel. Elmondta, hogy az enyhe időjárás hatására az almafák ágain lévő rügyképződmények duzzadtak, de nem fakadtak ki. Ha ez megtörténne, akkor a későbbi lehűlés esetén a termés megfagyna. A hidegebb hőmérséklet nemcsak a vegetáció leállítása, hanem a kártevők megsemmisítése miatt is jól jönne. Az utóbbi időben hullott eső és kevés hó a növények hasznára válik, viszont a nyári csapadékhiányt nem pótolhatja.

— Mi, almatermelők nagyon kilátástalan helyzetben vagyunk, mivel az Oroszországba való kiszállítás szinte teljesen leállt, az alma iránti kereslet alaposan megcsappant. Ennek okát lehet az orosz—ukrán háborúban keresni, de az is tény, hogy Oroszországban több évvel ezelőtt nagyon sok almaültetvényt telepítettek, melyek termőre fordultak. Úgy tűnik, elvesztettük az orosz piacot. A termelők a fák metszését végzik a gyümölcsösökben, viszont sokkal inkább az értékesítés miatt fő a fejük, hiszen sokan — köztük én is — még nem adták el a tavalyi termést az otthoni tárolóból. A belgrádi piacon próbáljuk értékesíteni az almát, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A boszniai piacra 30 dinárért szállítják az első osztályú termést, de a gazdát terhelő költségek — mint a göngyöleg ára és a munka díja — levonása után mindössze 21—22 dinár marad. Az oroszok 44—48 dinárt fizetnek, de a költségek levonása után a termelő tiszta bevétele itt is mindössze 21—22 dinárt tesz ki. Az almatermelők mostoha körülmények között gazdálkodnak. Megfelelő munkaerőt szinte lehetetlen találni, az újratermelési anyagok megdrágultak, az üzemanyag úgyszintén. Attól tartok, hogy a homokvidéken az almatermelés a szőlő sorsára jut. Próbálunk több lábon állni, és a zöldség-, illetve a gabonatermesztésből származó bevételt az almatermelésbe pumpáljuk, újabb esélyt adva neki — mondta az almát 36 holdon termelő Túri gazda, hozzátéve, hogy évről évre csökkentené az almával beültetett terület nagyságát, viszont munkásokat sem talál, akik kiszednék a fákat.


Almaültetvény Királyhalom környékén

A szőlőt nem veszélyeztette az elmúlt hetek tavaszi időjárása, mivel a növény még nyugalmi állapotban van. Sok más termelőhöz és borászhoz hasonlóan a királyhalmi Kovács Tibor is elvégezte a Vince-napi szőlőmetszést.

— A vízbe helyezett szőlővesszőkön látszik, hol lesznek a rügyek, de a képződés még nem indult el. Az idei termést illetően még nem tudok mit mondani, mert meg kell várni, hogy a vessző kihajtson. Az 50-60 centiméter hosszú szőlővesszőn két hét elteltével fakadnak ki a hajtások, amiből már lehet következtetni a termés minőségére és mennyiségére. Nem mindegy, hány rügy fakad ki, és az sem, hol helyezkednek el. Az a jó, ha azok a rügyek fakadnak ki, amelyek közelebb vannak a tőkéhez. Az ültetvényt csöpögtetőrendszerrel locsolom, így a vesszők hosszabbak, erősebbek. Akinek nem áll módjában locsolni, annál a vesszők nem fejlődtek ki megfelelően, rövidebbek és vékonyabbak, ami a termés minőségére is kihat — mondta Kovács, majd hozzátette, hogy a keményebb fagyok sem ártanának a szőlőnek, csak a tartósan -10 fok alatti hőmérséklet — melyre tizenegy-tizenkét évvel ezelőtt volt példa — tudna kárt tenni benne.

A termelők remélik, hogy a keményebb és tartós fagyok továbbra is elkerülnek bennünket, viszont némi lehűlés sokat segíthet a növények és a későbbi termés megóvása érdekében.

A szőlő még teljesen nyugalmi állapotban van (Kovács Tibor felvétele)

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..