home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
ÉN VAGYOK AZ EXIT R:EVOLÚCIÓ (2.)
(..ex)
2013.07.10.
LXVIII. évf. 28. szám
ÉN VAGYOK AZ EXIT R:EVOLÚCIÓ (2.)

Az idei Exit szójátékra épülő szlogenje revolúciót és evolúciót ígér. Szerbiára mindkettő ráfér. Több tekintetben is. A zenekultúra terén is...

„Mindig váltani az élet ritmusát. Tudatosan és figyelmesen cserélni munkát, pihenést, koplalást és bőséget, józanságot és mámort...” Márai gondolatai akkor jutottak eszünkbe, amikor elolvastuk az Exit fesztivál fellépőinek égig érő névsorát. Amikor elbűvölt a bőség bája. Itt az ideje hát felcserélni a munkát pihenésre, a hosszú koplalást bőségre, a józanságot meg mámorra, legalább július 10-étől 14-éig.

A Főszínpadon 33-an lépnek fel. A 33-as szám elemzését bízzuk a számmisztika követőire – majdnem olyan izgalmas ez a szám, mint a hetes a Hét Napban! smiley

Akiket előző írásunkban a főszínpadosok közül megemlíttetünk: Atoms for Peace, Bad Copy, Bloc Party, Snoop Dogg aka Snoop Lion, The Prodigy, Eyesburn, Chic feat. Neil Rogers stb. Az utóbbi nyitja meg az Exitet. A múlt század hetvenes éveinek diszkóritmusa átcsordul 2013-ba, és a péterváradi várban próbál megint mámort kelteni.

A fő listára nem sokkal ezelőtt került Alice Russell. Három évvel ezelőtt közreműködött David Byrne és Fatboy Slim konceptalbumának az elkészítésében. Ezt csak azért említjük, mert Fatboy Slim is fellép az Exiten. Alice a brit soul képviselője. Egyesek szerint Amy Winehouse után ő a legígéretesebb angol énekesnő. Remélhetőleg sokat ígér, és sokat is ád... Amerikai kritikusok azt javasolják: feledjük el Joss Stone-t, Duffyt, sőt Adele-t is. Alice ugyanis mindegyiket lekörözi. Az igazat megvallva, Joss és Duffy nevének felidézése már nemcsak a memóriagondokkal küzdők számára vaskos feladat. Alice aktuális CD-je, a tavasszal megjelent: The Dust, sikerszáma: Heartbreaker.

Az 1999-ben alakult rumai Vrelo világzenét játszó zenekar is csak nemrégiben került a főszínpad listájára. Rendkívüli zene és előadásmód. A józanságnak befellegzett.

A Nick Cave And The Bad Seeds az utolsó napon szerepel a főszínpadon a sok hasonlatosságot mutató Bloc Party után. Nick mintha az írásunk elején említett Márai-idézeten nőtt volna fel, és mintha mindmáig azt vallaná: „Mindig váltani az élet ritmusát”... Igaz, ez a ritmus olykor megbicsaklott nála, főként amikor alkohol- és drogfüggővé vált. Szerencsére a tisztulás folyamatát rákényszerítették. Belekóstolt a regényírásba és a színészkedésbe is, legmaradandóbbat azonban a Nick Cave And The Bad Seeds együttessel alkotott, az idén februárban a Push the Sky Away CD-t, amely már a tizenötödik. Egy kritikus szerint Cave kései karrierjének mestermunkája ez, amelyben a lelket átjáró sötétséget olykor ragyogó fény töri meg. Népszerűségében talán megközelítheti az 1996-os Murder Balladsot, amelyet két hátborzongató duett tett különösen népszerűvé és emlékezetessé: a Henry Lee című ballada PJ Harvey-val, és az év dalának kikiáltott Where The Wild Roses Grow a popcsillag Kylie Minogue-kal. Polly Jean és Kylie sajnos nem kísérik el az Exitre. A poszt-punk és az alternatív rock eszközeivel felvértezett Nick Cave And The Bad Seeds azonban nyilván így sem fog csalódást kelteni, hanem (ismét márais szófordulattal élve) tudatosan felállít az élet terített asztala mellől.

Csak néhány nevet említettünk. A teljes lista és minden egyéb hasznos tudnivaló megtalálható a www.exitfest.org címen. Az Exit beköszönt. Mint az ősz, a tél, a tavasz vagy a nyár. Talán ez az ötödik évszak? Kellemes szórakozást! Kellemes ritmusváltást!

Hasznos címek:
http://exitfest.org
https://de-de.facebook.com/exithun
https://www.facebook.com/exit.festival
www.hetnap.rs
www.facebook.com/hetnap

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..