home 2024. október 18., Lukács napja
Online előfizetés
Átverések mindenhol
Apró József
2024.06.12.
LXXIX. évf. 24. szám
Átverések mindenhol

Néhány napja ismét megjelent a közösségi oldalakon egy álhír, mely szerint 100 eurós támogatást kaphatnak a polgárok, de persze csak a csalók találtak ki egy újabb módot, amellyel a számlaadatainkat szeretnék megszerezni. A bűnözők nem pihennek, nem mennek szabadságra, és ahogy láthatjuk, folyamatosan egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak, hogy átverjék az embereket. A legújabb technológiák is az eszköztáruk részei, ma már a mesterséges intelligenciát is alkalmazzák, hogy a bizalmunkba férkőzzenek, és becsapjanak bennünket.

Erről eszembe jutott, hogy nem lehetünk eléggé felkészültek, hiszen a közösségi médiában, az online piactereken és a társkereső alkalmazásokon megszámlálhatatlan átverés van. Szerencsénkre ha a csalók így próbálkoznak, vagyis rengeteg embernek küldik el ugyanazt az üzenetet, akkor bízhatunk a józan eszünkben. Például nem kattintunk, amikor egy ismeretlen bejelöl bennünket ismerősnek, és azonnal kihagyhatatlan, rengeteg pénzt hozó üzleti ajánlattal kecsegtet. Viszont ha valakit célzottan támadnak, az ellen már nagyon nehéz védekezni. Balszerencsénkre a mesterséges intelligenciával klónozni tudják az emberek hangját, sőt magát az embert is. Emlékezzünk csak vissza, az év elején Hongkongban egy multinacionális vállalatot 25 millió dollárral rövidítettek meg. A cég egyik pénzügyi munkatársát keresték meg, hogy egy tranzakciót hajtson végre. Nem volt hiábavaló a sok felkészítés az ilyen átverésekre, gyanús lett neki a helyzet. De a csalók erre is számítottak, és meghívták egy videókonferenciára, ahol a vállalat pénzügyi igazgatója és más dolgozók fogadták, vagy legalábbis ő azt hitte, hiszen mindannyian teljesen olyanok voltak, mint a valódi megfelelőik. A rövid megbeszélés során csak utasításokat adtak (mivel a csalók valójában nem élőben kommunikáltak az áldozattal), majd visszatértek az üzenetváltásokhoz, és ez elég is volt az illető meggyőzéséhez.

Az online térben a személyazonosság ellenőrzése különösen nehéz feladat. Ha valaki meggyőzően lép fel, ettől még nem biztos, hogy valóban az, akinek mondja magát. Ezért fontos, hogy mindig legyünk éberek, és ne bízzunk meg vakon senkiben az interneten. Az online világban mindenki potenciális áldozat lehet, ezért folyamatosan figyeljünk oda, és védjük meg magunkat a csalókkal szemben.

Ne feledjük, ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az valószínűleg nem is az. Ne akarjunk egy 1000 eurós telefont, táskát vagy akármit az összeg töredékéért megkapni, mert pórul járhatunk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..