home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Átadták a város elismeréseit
Szakáll Laura
2022.06.23.
LXXVII. évf. 25. szám
Átadták a város elismeréseit

Június 22-én, dr. Bodrogvári Ferenc születésnapján adta át dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke a tragikus hirtelenséggel elhunyt, szabadkai filozófusról, egyetemi tanárról, íróról elnevezett elismeréseket. Dr. Bodrogvári Ferenc-díjjal azokat a negyven évnél fiatalabb, kiemelkedő alkotókat tünteti ki a város, akik munkájukkal, tevékenységükkel jelentősen hozzájárulnak Szabadka és az ország művelődési, valamint tudományos életének gazdagításához, külföldön is erősítve a hírnevét. Az idén Kucor Tamara művészettörténész, a Szabadkai Kortárs Galéria kurátora és Herczeg Zsolt dokumentumfilm-készítő, a Pannon RTV riportere, szerkesztője érdemelte ki a rangos díjat. Erről a városi képviselő-testület a május 5-ei ülésén döntött.

Kucor Tamara több kiállítás szerzője, emellett kutatómunkát folytat, művészettörténeti tanulmányok és könyvek is fűződnek a nevéhez.

— Nagyon nagy megtiszteltetés egy ilyen díjat kapni attól a várostól, ahol élünk. Ez arra ösztönöz, hogy még többet dolgozzunk és tanuljunk, hogy még több jót adjunk a városnak. Most már lassan három éve dolgozom a Szabadkai Kortárs Galériában. Legalább hét kiállításnak voltam a kurátora, ami nagyszerű élmény számomra, sokat tanultam, és remélem, még nagyon sok minden vár rám. A galériai tevékenységem mellett művészettörténészként is igyekszem kutatni, ezzel is hozzájárulva Szabadka képzőművészeti életéhez.

Herczeg Zsolt dokumentumfilm-készítőnek a Radnóti nyomában című alkotását több fesztiválon bemutatták már, díjakra, elismerésekre lehet büszke.

— Egyfajta bizalomként fogom fel, hogy a város, melyben élek és dolgozom, elismeri a munkámat. Arra ösztönöz, hogy a későbbiekben is minél nagyobb erőbedobással dolgozzak. Az a célom, hogy dokumentumfilmessé váljak. Még nagyon az út kezdetén vagyok, de a Dr. Bodrogvári Ferenc-díj segít abban, hogy sokkal többet foglalkozzak a filmezéssel.

— Ezzel köszönjük meg nekik a városunk szellemi értékeinek gyarapításához való hozzájárulást, Szabadka kulturális színvonalának az erősítését, valamint azt is, hogy munkájukkal példát mutatnak az egész közösségnek — emelte ki Pásztor Bálint. — Dr. Bodrogvári Ferenc közösséget szolgáló tevékenysége, szakmai elhivatottsága példát állított kortársai, de az utókor elé is. Büszkék vagyunk rá, és arra is, hogy minden évben vannak, akik e díj odaítélésére érdemesültek, hiszen alkotói tevékenységükkel, kreativitásukkal, elhivatottságukkal szintén példát mutatnak. Megnyugtató olyan közegben élni, ahol tudhatjuk, elődeink hagyatékát a tisztelet, a megbecsülés övezi, mintát és útmutatást nyújt az ifjú nemzedék számára. Jó tudni, hogy a díj megalapításának területein folyamatosan láthatjuk az eredményeket, az azokat megelőző következetes és színvonalas munkát, a tudásvágyat és az állandó fejlődés iránti törekvést. A városi képviselő-testület a díj alapítójaként tisztában van azzal, mennyi tanulás, önfejlesztés, elszántság, lemondás és igyekezet van emögött. Tisztában van azzal is, hogy kötelessége mindezt támogatni, a mégoly szűkös lehetőségek között is. Hiszen nem elég az eredmények elismerése, részt kell vállalni az eredmények elérésében a tanuláshoz és a fejlődéshez szükséges feltételek megteremtésével. Ezért a Dr. Rehák László Alap által működtetett kollégium finanszírozásával, az utazó diákok útiköltség-térítésével, a tehetséges tanulók ösztöndíjazásával, a jogászhallgatók ösztöndíjának biztosításával tevőlegesen támogatjuk és keressük a további lehetőségeket a fiatalok ösztönzésére. A képzésbe való befektetés a biztos jövő záloga, a fiatalok erkölcsi és anyagi támogatása a társadalmak előmenetelének biztosítéka.

A városháza dísztermében megtartott ünnepségen dr. Bodrogvári Ferenc özvegye és lánya is részt vett.

A szerző és a Dinovizija felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..