home 2024. július 18., Frigyes napja
Online előfizetés
Átadták a színház- és filmművészeti Junior Prima Díjakat
MTI
2015.11.16.
LXX. évf. 45. szám
Átadták a színház- és filmművészeti Junior Prima Díjakat

Hét fiatal művész — négy színész, egy bábszínész-rendező, egy rendező és egy fotográfus — vehette át az idei Junior Prima Díjakat magyar színház- és filmművészet kategóriában hétfőn a Budapest Music Centerben.

A Prima Primissma Alapítvány és a kategória társalapítója, az FHB Bank elismerését Pálos Hanna (budapesti Katona József Színház), Király Dániel (Vígszínház), Trokán Nóra (szabadúszó), Nagy Dániel Viktor (szabadúszó) színművész, Hoffer Károly bábszínész, bábtervező, rendező (Budapest Bábszínház), Kovács D. Dániel rendező (Vígszínház) és Dömölky Dániel színházi fotográfus vehette át.

A hetedik alkalommal átadott, kétmillió forinttal járó díjra érdemes — harminc évesnél nem idősebb — fiatal tehetségeket idén is a magyar színház- és filmművészet elismert képviselői jelölték, a díjakról szakmai zsűri döntött.

A díjakat Spéder Zoltán, az FHB Jelzálogbank Nyrt. igazgatóságának elnöke mellett a zsűri tagjai, Molnár Piroska, a nemzet színésze, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, Orlai Tibor, színházi producer, Bálint András színész-rendező, a Radnóti Miklós Színház igazgatója és Eszenyi Enikő színész-rendező, a Vígszínház igazgatója adta át. Mellettük a zsűri tagja volt még Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja.

„Nagyon fontos, hogy minden évben összegyűlünk, és a fiatal művészeket támogatjuk a díjjal” ” mondta Káel Csaba. Eszenyi Enikő a péntek éjjeli párizsi merényletekre utalva arról beszélt: „amikor a világban olyan dolgok történnek, amik a hétvégén történtek, akkor ezeknek a fiatal embereknek a sorsa még fontosabb lesz és nagyon össze kell fognunk, minden generációnak”.

Spéder Zoltán a díjátadón kiemelte: „a történelem során sokat változott a kultúránk és annak elismertsége, voltak fényesebb és borúsabb korszakok, de nem kérdéses, hogy civilizációnk alapvető építőeleme a művészet”. A művészek támogatásának fontosságáról beszélt, kiemelve: az FHB Bank 2010-ben csatlakozott a Prima Primissima Alapítványhoz, azzal a céllal, hogy a színház- és filmművészet kategóriában felkutassa, értékelje és jutalmazza az ifjú tehetségeket.

Az FHB Bank gondozásában immár a hatodik alkalommal adták át az elismerést. „Ilyenkor kicsit úgy működik a bank, miként egy jó család, amely megpróbálja időben meglátni az elhivatottságot, segíti kibontakozni a már megvillant tehetséget, bátorítja a kreativitást, önbizalmat és kitartást ad” — fogalmazott.

Mint mondta, a díjjal elsősorban tisztelegni kívánnak a fiatalok eddig elért teljesítménye előtt, fel szeretnék hívni rájuk a figyelmet, támogatásukkal pedig némi terhet igyekeznek levenni a vállukról, mindezzel teret, időt és lendületet adni pályafutásuknak.

A Prima Primissima Díj 2005-ben egészült ki a területi Prima-díjak rendszerével, 2007 óta pedig önálló díjjal jutalmazzák a fiatal kiválóságokat. Az elismerésnek öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Junior Prima díj a színházművészet mellett a tudomány, a zene, a népművészet és a sajtó terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.


Pálos Hanna színművész átveszi a Junior Prima Díjat magyar színház- és filmművészet kategóriában Spéder Zoltántól, az FHB Jelzálogbank Nyrt. igazgatóságának elnökétől az átadóünnepségen a Budapest Music Centerben 2015. november 16-án ( MTI Fotó: Máthé Zoltán)


Hoffer Károly bábszínész-rendező átveszi a Junior Prima Díjat magyar színház- és filmművészet kategóriában Molnár Piroska Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőtől, a Nemzet Színészétől az átadóünnepségen, a Budapest Music Centerben 2015. november 16-án (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..