Átadták a kulturális díjakat — Tari István és Lajkó Félix is a díjazottak között
MTI
2016.03.11.
LXXI. évf. 10. szám
Átadták a kulturális díjakat — Tari István és Lajkó Félix is a díjazottak között

Állami művészeti és miniszteri szakmai díjakat adtak át március 11-én Budapesten. „Az 1848 márciusi 12 pont követelései, a béke, a szabadság, a felelős minisztériumok, a törvény előtti egyenlőség, a közös teherviselés lebeg ma is a szemünk előtt, a most kitüntetettek ilyen Magyarországért tevékenykednek” — mondta Balog Zoltán pénteken a Pesti Vigadóban.

Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából adta át az elismeréseket. Balog Zoltán összesen 75 alkotót díjazott, tizennyolc kategóriában.

„Öntudatos, nemzeti magyar cinkosság — ami a Landerer nyomdában 1848. március 15-én megvalósult, ez kellene újra, Brüsszelben, Moszkvában, Berlinben, Washingtonban és talán leginkább Budapesten. Sikerüljön gyakrabban, a köz érdekében, ezt kívánom mindannyiunknak” — hangsúlyozta beszédében Balog Zoltán.

Hozzátette: az, hogy Landererék „súgtak” a forradalmároknak, arra biztatván őket, hogy foglalják le a gépet a 12 pont és a Nemzeti Dal kinyomtatásához, minket is arra ösztönözhet, valami módon egyet gondoljunk mindannyian.

A miniszter felidézte: a márciusi ifjakban volt bátorság és tehetség, hogy tegyenek együtt és közösen. Kitért arra, hogy a 12 pont mérce a mai Magyarország számára is, kiemelten a „legyen béke, szabadság és egyetértés” követelése.

Mint mondta, a béke említésekor nemcsak a fegyverek nyugvására gondoltak, hanem arra is, hogy a magyar nemzeti közösség önmagát sem fenyegeti. Balog Zoltán szerint a szabadság megfogalmazásakor arra is gondoltak, ami belülről indul, vagyis az alkotói szabadságra.

„Önök, a most elismert kiválóságok hasonlatosak a márciusi ifjakhoz: a szabadság az önök számára nemcsak külső burok, feltételrendszer, hanem belső tetterő, akarat és teljesítmény” — jelentette ki a miniszter. Hozzátette, hogy a béke és a szabadság mit sem ér egyetértés nélkül, és ebben 1848-49, Kossuth, Széchenyi, Deák, Petőfi és Görgey jelenti a mércét, a különféle karakterek, habitusok, emberek, elképzelések és akaratok egyetértése a döntő pillanatban Magyarország jövőjéről.

A tárcavezető Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár társaságában hat alkotónak nyújtott át kiváló művész címet, tizenhatan érdemes művész elismerést, ketten pedig Babérkoszorú díjban részesültek. Balog Zoltán emellett hét-hét művésznek Jászai Mari-díjat, József Attila- és Munkácsy Mihály-díjat adományozott, a Liszt Ferenc- és a Ferenczy Noémi-díjat öten-öten érdemelték ki. Balázs Béla-díjban négyen, Bánffy Miklós-díjban hárman, Balogh Rudolf-, Harangozó Gyula- és Erkel Ferenc-díjban ketten-ketten részesültek.

A díjazottak között van két vajdasági: Tari István, költő, író, képzőművész, aki kiemelkedő irodalmi – költői, írói, műfordítói, irodalomtörténészi – tevékenysége elismeréseként József Attila-díjat kapott, és Lajkó Félix hegedűművész, aki kiemelkedő zenei előadóművészeti tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjban részesült.

Nádasdy Kálmán-díjat, Németh Lajos-díjat, Hortobágyi Károly-díjat és Szabolcsi Bence-díjat egy-egy, szakmájában kiváló teljesítményt nyújtó személynek ítéltek oda, a Táncsics Mihály-díjat idén hárman kapták meg. Két alkotó távollétében családtag vette át a díjat, ketten egy későbbi időpontban teszik ezt meg.

Az ünnepi műsorban fellépett a Csík Zenekar, valamint Majorosi Marianna énekes. Az ünnepségen jelen volt Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke és Lengyel Györgyi, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára.

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..