home 2023. március 31., Árpád napja
Átadták a Média a Családért-díjakat
(Tha)
2023.01.25.
LXXVIII. évf. 4. szám
Átadták a Média a Családért-díjakat

A külhoni közönségdíjat a vajdasági Homolya Horváth Ágnes, a Magyar Szó újságírója nyerte el

Idén is díjazták a családdal kapcsolatos cikkeket, valamint rádió- és televízióműsorokat az immár 16 éves Média a Családért-díj gálaestjén, Budapesten, az Eiffel Műhelyházban.

A szakmai zsűri a magyarországi jelöltek közül megosztott Média a Családért-díjjal jutalmazta Ambrus Eszter és Nagy-Bozsoky József Találkozás című riportját és Madocsai Bea Ráhel szőlőskertje című beszélgetését. A külhoni jelöltek közül pedig a felvidéki Szomolai Andrea A háborúban is fontos a gyerekkor szentsége című cikkét tartotta a legjobbnak. Az anyaországi közönségdíjat a szavazatok alapján ugyancsak Madocsai Bea riportja nyerte, míg a külhoniak közül a vajdasági Homolya Horváth Ágnes Csillagszemű hármasikrek című cikkére voksoltak a legtöbben, amely a Magyar Szóban jelent meg.


A nyertesek: Homolya Horváth Ágnes, Madocsai Bea, Szomolai Andrea, Nagy-Bozsoky József

 –Azok a történetek, amelyeket az idei Média a Családért-díjra jelölt újságírók feldolgoznak, mind a család megtartó erejéről szólnak – betegség vagy háború idején, a múltunkban és a jövőnkben, kicsi, akár csonka családokban, valamint sok-sok gyerek között, idős emberek és még meg nem született magzatok családjaiban, Magyarországon és a körülöttünk fekvő országok magyar közösségeiben. Megható, erőt adó, okos, élménydús, elgondolkodtató írások és műsorok ezek, ezúton is szeretnék gratulálni az alkotóiknak – mondta köszöntő beszédében Lévai Anikó.

–A Média a Családért-díj olyan értéket képvisel, amely nemzetünk egyik „elültetett almafája”, mert megmutatja a Kárpát-medence magyar családjait. A magyar családokat, amelyek nem zárják magukra az ajtót, nem csukják be a szemüket, hogy nálunk minden rendben, hanem meglátják a másikat, átérzik más családok helyzetét – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

–Fenntarthatóság – ez korunk egyik kulcsszava. Egyre nagyobb és mélyebb jelentőséggel bír ez ma, amikor a lényeges változások nem századok vagy dekádok, hanem napok alatt következhetnek be. Mi teszi az emberséget, a humánumot, a jó életet fenntarthatóvá? A család. Az a közeg, amely nélkül a múlt és a jövő is értelmezhetetlen. A család a világ egyik legsikeresebb „brandje”, leghatékonyabb „influenszere” és legörökebb „innovációja”. A családok történeteinek elbeszélője pedig lehet a média is. A Média a Családért-díjjal azokat a tartalmakat ismerjük el, amelyek megmutatják, hogy a család a fenntartható, jó emberi élet alapja. Ezek a történetek arra figyelmeztetnek minket, hogy legyünk hálásak. Azt tanítják, hogy van remény. És arra bíztatnak minket, hogy legyünk készek a jövőre – fejtette ki gondolatait a díjátadó kapcsán dr. Aczél Petra, a Média a Családért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A két szakmai fődíj összege 1-1 millió forint, a közönségszavazás díjazottjai 400-400 ezer forint jutalomban részesülnek. A magyarországi Média a Családért-díj főtámogatója a Magyar Telekom, az alsópáhoki Kolping Hotel pedig egy-egy családi hétvégével járult hozzá a megosztott díjhoz. A külhoni Média a Családért-díj a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával valósul meg. A magyarországi közönségdíj támogatója idén az MKB Bank volt.

Az est házigazdái Szám Katalin, a Képmás magazin főszerkesztője, a Média a Családért Alapítvány kuratóriumi tagja és Bősze Ádám, zenetörténész, a Bartók Rádió műsorvezetője voltak. Az eseményt a Máltai Szimfónia program zenekarának műsora tette különlegessé.

A külhoni jelöltek között három vajdasági volt: Homolya Horváth Ágnes mellett Madár Anikó, az Újvidéki Rádió újságírója, rovatvezetője a kortárs erőszakról szóló, Úgy támadtak rám, mint hiénák az oroszlánra című riportjával és Markovics Annamária újságíró, az MTI belgrádi tudósítója a Megállítható-e a népességcsökkenés? című elemző szövegével, amely a Hét Nap hetilapban jelent meg.


Díjazottak, támogatók, zsűri (forrás: kepmas.hu, fotók: Jónás Jácint)

A teljes cikk a következő linken olvasható el: ITT

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..