home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Átadták a Gebi Kft. új topolyai telephelyét
Kartali Róbert
2019.05.08.
LXXIV. évf. 18. szám
Átadták a Gebi Kft. új topolyai telephelyét

A csantavéri Gebi Kft. takarmánygyár a vajdasági gazdaságfejlesztési programnak köszönhetően több fejlesztést is megvalósított székhelyén, továbbá Keviben és Topolyán is épített új telephelyet.

A topolyai átvevőállomás 50 000 tonnás tárolókapacitású, és a legkorszerűbb Vajdaságban. Kedden adták át Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, Pásztor István, a VMSZ elnöke és Ozsvár Gellért alapító tulajdonos jelenlétében.

A Prosperitati Alapítványtól a vállalat napraforgó-feldolgozó üzemre, napraforgóhéj-égető kazánra, tárolókapacitásokra és átvevőállomásokra kapott támogatást. A napraforgó-feldolgozó üzemet Csantavéren építették fel, a gyártás során ugyanis ott hasznosítják a terméket, a napraforgó melléktermékét elégető kazánnak köszönhetően pedig teljesen kiváltották a földgázigényt. Felépült egy telephely Keviben, Topolyán pedig egy 50 000 tonnás tárolókapacitású átvevőállomást hoztak létre, mely Vajdaságban a leggyorsabb és legmodernebb.


A szerző felvételei

A teljes beruházás értéke 9 millió euró. A cég önrésze 2 250 000 euró volt, a Prosperitati vissza nem térítendő támogatása 4 050 000 euró, az OTP kamattámogatott kölcsöne pedig 2 700 000 euró. A cég kötelezettséget vállalt, hogy 25 új alkalmazottat vesz fel, és 2500 termelővel köt beszállítói szerződést. Eddig 2250 szerződés lett megkötve a termelőkkel, 25 helyett pedig 75 új alkalmazottal bővült a cég — emelte ki a megnyitón Ozsvár Tihamér. Elmondta, hogy a cég 36 évvel ezelőtt, 1983-ban lett megalapítva, 360 alkalmazott dolgozik a vállalatban, és 2000 kiskereskedésben forgalmazzák termékeiket az ország területén. Mintegy 15 000 embert érint a Gebi működése, a beszállítókat, az alkalmazottakat, a nagy- és kiskereskedőket, azok családját is beleszámolva. A vállalatnak két helyen van gyártóüzeme Csantavéren, illetve működik egy Tóthfaluban és Pacséron, továbbá Bácskában van még tizenegy átvevőállomása is.

— Magyarország és Szerbia végre felismerte, hogy a vajdasági magyarság nem elválasztja ezt a két országot, hanem összeköti. Ez a két ország végre felismerte, hogy érdekelt egymás sikerében. Soha nem volt ilyen jó Szerbia és Magyarország kapcsolata, mint jelenleg — emelte ki Szijjártó Péter. — Gazdasági megerősödésével Magyarország eljutott oda, hogy lehetővé vált a határon túl élő nemzetrészek minden eddiginél nagyobb mértékű támogatása, annak érdekében, hogy a határon túli nemzeti közösségeink helyben tudjanak érvényesülni, helyben tudjanak erősödni és helyben tudjanak maradni. A vajdasági gazdaságfejlesztési program egy igazi sikertörténet, amely programmal közösen tudunk együtt dolgozni a magyar nemzet újbóli felemelkedésén — tette hozzá a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

A Prosperitati Alapítvány ma több mint 10 000 sikeres pályázóval, 23 nagy léptékű projekttel, 166 közepes léptékű projekttel, így 75 milliárd forintnyi, azaz 250 millió eurónyi beruházási értékkel valósított meg gazdaságfejlesztési beruházást — emelte ki Juhász Bálint. A Prosperitati Alapítvány ügyvezető igazgatója szerint ez azt bizonyítja, hogy van vállalkozói kedv a vajdasági magyar közösségben.

— Az, ami velünk, a vajdasági magyarokkal történt az utóbbi pár évben, az a mi közösségi életünk forgatókönyvében nem volt benne. Az, hogy belekerült, elsősorban a mi konokságunknak, szívósságunknak, kitartásunknak, megkapaszkodási szándékunknak és eltökéltségünknek az eredménye, illetve annak, hogy ezeket a célokat Szerbiában a többségi társadalommal sikerült elfogadtatnunk — emelte ki Pásztor István. Hozzátette: — Nagy felelősség is az, ahová eljutottunk, mert ezt a rendszert működtetni is kell úgy, hogy ne csak az integrátor járjon benne jól, hanem mindenki, aki integrálódik a rendszerbe. Csak akkor tudunk előre haladni, akkor tud mindenki boldogulni, akkor tud mindenki a saját szülőföldjén becsületes munkából megélni, ha odafigyelünk egymásra.

A Prosperitati támogatásának köszönhetően a Gebi Kft. 10 százalékos értékesítési növekedést tudott megvalósítani, a 360 alkalmazott bérezése folyamatosan növekszik, továbbá a 13. havi fizetést is bevezették.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..