home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Árpád-házi Szent Margit ünnepnapja — január 18-a
Martinek Imre
2022.01.18.
LXXVII. évf. 2. szám
Árpád-házi Szent Margit ünnepnapja — január 18-a

Pannóniában nőtt teljes szép viola, jó magyar nemzetnek biztató hajnala.

Szűz Szent Margit, esedezzél nemzetünkért az Istennél, szép magyar liliom!

„IV. Béla király leánya, Szent Erzsébet unokahúga (1241—1271). A gyermeket atyja hazájáért engesztelő áldozatul Istennek ajánlotta. Már hároméves korában a veszprémi zárdába vitték, ahonnan tízéves korában átkerült a Nyulak-szigeti (ma Margitsziget) domonkos kolostorba. Itt igen kemény szerzetesi fegyelemben élte le élete hátralevő részét. Mindhárom királyi kérőjét visszautasította. Hősies szeretetét Krisztus iránt a fennmaradt tanúvallomások őrizték meg. A nehéz körülmények lassan felőrölték egészségét. A sírjánál számos gyógyulást jegyeztek fel. Különös tiszteletben részesült az apáca-fátyla. Ereklyéit a mohácsi vész után Pozsonyba menekítették. A barokk korban terjedt el jellegzetes ábrázolása: fekete fátylát és köpenyét teleszórt csillagok díszítik, kezében liliomot és könyvet tart. A lábához helyezett korona (esetleg három korona) a visszautasított kérőkre és királyi származására utal. 1943-ban avatták szentté.” (forrás: Rózsadombi imádságoskönyv, 91—92. oldal; Budapest, 2019.)

Égiszünk alatt, vagyis a Vajdaságban Temesvajkóc, illetve Óbecse egyik temploma ünnepli búcsúját ezen a napon. Mellékelt fotóink Budapesten (a Margitszigeten, továbbá a rózsadombi Krisztus Király-templomban), illetve a beodrai katolikus templom sekrestyéjében készültek. 

2018. április 4-e és 2022. január 10-e között.


Budapest – Rózsadomb, Krisztus Király-templom


Beodra


Budapest – Margitsziget

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..