home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Április harmadikára írták ki az elnökválasztást Szerbiában
MTI
2022.03.02.
LXXVII. évf. 9. szám
Április harmadikára írták ki az elnökválasztást Szerbiában

Április harmadikára írta ki a szerb elnökválasztást Ivica Dačić leköszönő házelnök szerdán Belgrádban.

A választás legnagyobb esélyesének a hivatalban lévő államfőt, Aleksandar Vučićot tartják, noha a politikus hivatalosan még nem jelentette be, hogy indulna a választáson. Az általa vezetett Szerb Haladó Párt március 7-i ülésén határozzák meg, ki is lesz az indulójuk, ám szinte biztosra vehető, hogy Aleksandar Vučićot fogják jelölni.

A Szerbiai Szocialista Párt, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Radikális Párt is úgy nyilatkozott, hogy elnökjelöltként Aleksandar Vučićot kívánja támogatni.

Az elnökválasztás napján előrehozott parlamenti választást, valamint egyes településeken, például a fővárosban, Belgrádban önkormányzati választást is tartanak.

A parlament elnöke arra kérte a lehetséges jelölteket, hogy mihamarabb adják le jelentkezésüket, erre március 12-ig van lehetőségük. Hozzátette: szeretné, ha az elnökválasztás demokratikus és tisztességes politikai légkörben zajlana, és hozzájárulna az ország politikai stabilitásához és az ország, illetve lakosainak jövőjéhez.

Aleksandar Vučić köztársasági elnök mandátuma május 31-én jár le. Az elnökválasztásról szóló törvény értelmében a voksolást a megbízatás lejárta előtt legalább 90 nappal ki kell írni, a kiírástól számítva pedig legalább 30, de legfeljebb 60 napon belül meg kell tartani. A köztársasági elnököt az állampolgárok közvetlen, titkos szavazással választják meg.

Annak ellenére, hogy a választást csak szerdán írták ki, már többen is jelezték, hogy indulnának a megmérettetésen. Indulni kíván Zdravko Ponoš, a szerb hadsereg egykori vezérkari főnöke, Boško Obradović, a szélsőjobboldali Dveri mozgalom vezetője, Miloš Jovanović, a szintén jobboldali Szerbiai Demokrata Párt elnöke, Srđan Škoro újságíró és Miša Vacis, a Szerb Jobboldal nevű szerb nacionalista párt vezetője is.

A várakozások szerint április harmadikán legalább tíz jelölt közül választhatnak a szerbiai állampolgárok. Az induláshoz egy-egy jelöltnek tízezer támogatói aláírást kell összegyűjtenie.

Közvélemény-kutatások szerint Aleksandar Vučić támogatottsága jelenleg 50 százalék alatt van, egy februári felmérés szerint a szavazópolgárok 45,7 százaléka adná voksát a hivatalban lévő elnökre. Az ellenzéki jelöltek közül a legtöbb szavazatra a baloldal jelöltje, az egykori vezérkari főnök, Zdravko Ponoš számíthatna, rá az állampolgárok 10,8 százaléka szavazna, míg a szélsőjobboldali Boško Obradovićot a szavazópolgárok 8,5 százaléka támogatná.

Amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát és még egy voksot, akkor második fordulót kell tartani, amelyen a két legtöbb szavazatot szerző jelölt méri össze erejét.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..