home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Április — dióhéjban
Martinek Imre
2014.04.23.
LXIX. évf. 17. szám
Április — dióhéjban

Szemelvények a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskolában megtartott eseményekről

Anyanyelvi megmérettetés

Három dél-bánsági szórvány- és szigettelepülés (Székelykeve, Ürményháza és Torontálvásárhely) tizenhat diákja vett részt az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék anyanyelvi versenyének körzeti megmérettetésén a torontálvásárhelyi tanintézményben. A diákokat Binecz Margit, mgr. Viola Lujza és Zairi Györgyike magyar szakos tanárok készítették fel. A köztársasági döntőbe tizenegy tanuló jutott tovább: Móricz Dávid, Virág Szabina, Szilágyi Edvin, Oszlánszki Áron (Ürményháza); Dobó Laura, Pirkov Emma, Erős Misell, Jankó Emese (Székelykeve); Szikora Teodóra, Nagy Anikó, Kocsis Szandra (Torontálvásárhely).

A biológia és az irodalom egymásratalálása

Kísérleti mintaóra keretében ötvözték a tantermi természetoktatást és az irodalmat. Pontosabban a mesékre épülő valóságot, illetve a valóságból táplálkozó meséket, amelyek e felturbózott világunkban olykor szinte hihetetlen történetekké válnak. A biológiai szaktanteremben egybegyűlt mintegy nyolcvan diák és pedagógus közé elegyedett az elképzelés kivitelezésében is részt vállaló Kovács Jolánka és Kónya-Kovács Otília muzslyai irodalmár, valamint fellépett a hatodikosok négytagú furulyacsapata is. Nagy Edvin az Erdő fohászát tolmácsolta, Decsov Tamás és Kratyica Annamária ötödikesek pedig saját, természetesen biológiai ihletésű meséjüket adták elő. Az úgynevezett logisztikai részt Horváth Gábor földrajztanár vállalta.

Önkéntes munka és környezetvédelem

Kovács Róbert tanár úr kezdeményezésére kalapács, véső és spachtli került a hetedikesek és a nyolcadikosok kezébe. A diákok célja az volt, hogy segítsenek az új, modernebb angolszaktanterem létrehozásában, illetve előkészítsék a terepet a mesterek érkezésére. A ki- és bepakolásnál az ötödikesek segédkeztek.

A korábbi esztendőkhöz hasonlatosan az idei tanév sem múlhatott el az osztályok közötti kupakgyűjtő bajnokság nélkül. Az akció eredményeként április közepén majdnem 58 000 darab, 144,5 kg összsúlyú újrahasznosítható műanyag kupakot értékesítettek. A bajnoki címet egyébként az ötödikesek érdemelték ki.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..